Русия и Китай блокираха проекторезолюцията на Съединените щати, внесена в

...
Русия и Китай блокираха проекторезолюцията на Съединените щати, внесена в
Коментари Харесай

Русия и Китай блокираха резолюцията на САЩ за мир в Газа

Русия и Китай блокираха проекторезолюцията на Съединените щати, импортирана в Организация на обединените нации, която за първи път прикани за преустановяване на огъня и освобождение на заложници в Газа. Макар и да е имало предходни опити от други страни да призоват за преустановяване на огъня, текстът на Вашингтон означи сгъстяване на позицията си към Израел. Москва обаче назова текста " двуличен ". Ходът на Съединените щати, които са основен съдружник на Израел, идва в миг на възходящо напрежение сред тях. Вашингтон даде ясно да се разбере, че чака Израел да понижи интензивността на офанзивата си в Газа, където здравното министерство, ръководено от Хамас, съобщи, че минимум 32 хиляди души са били убити от началото на войната. Белия дом също по този начин съобщи, че няма да поддържа израелско нахлуване против град Рафа без проект за отбрана на цивилните там. 
Огромното болшинство от Съвета гласоподава в поддръжка на резолюцията. За страдание Русия и Китай постановиха несъгласие. Това надали беше изненада. Те по-скоро биха отхвърлили нещо, което сме написали, просто тъй като сме го написали ние, в сравнение с да обмислят силата на това, за което приканва, с голяма поддръжка от страна на Съвета.
Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност

По-рано държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, по време на посещаване в Израел, още веднъж предизвести управлението на страната да не подхваща сухопътна интервенция в Рафа. Блинкен акцентира, че " рискува в допълнение да изолира Израел и да заплаши дълготрайната сигурност и известност ". Първият посланик настоя да продължи да търси спокойно решение. Независимо от това, израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че е неотстъпчив в желанието си, за да " постави завършек на Хамас ". Междувременно обстановката на Западния бряг също се усложнява. Израел си присвои 800 хектара земя на окупирания Западен бряг като " държавна благосъстоятелност ", което съгласно интернационалното право е конфискация. Според Организация на обединените нации израелските селища там са противозаконни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР