Русия и Беларус се доближават до момента, в който ще

...
Русия и Беларус се доближават до момента, в който ще
Коментари Харесай

Световната банка: Русия и Беларус на прага на фалит

Русия и Беларус се приближават досега, в който ще спрат да обслужват външните си отговорности вследствие на солидните санкции, наложени на стопанствата им от Съединени американски щати и западните им сътрудници поради войната в Украйна, разяснява за организация " Ройтерс " основният икономист на Световната банка - Кармен Райнхарт.

Става въпрос за заплащания по облигации в задгранична валута на стойност 40 милиарда щ. $, които в случай че не се случат, ще съставляват първият сходен банкрут от Октомврийската гражданска война през 1917-а. Проблемът е, че западните наказания и контрасанкциите на Москва са отрязали съвсем напълно достъпа на страната до световните финансови пазари. 

Засега международните рейтингови организации не са оповестили Русия и Беларус в селективен банкрут, само че сходен ход се чака в близко бъдеще. (Бел. ред. - Селективен банкрут има когато не е осъществено в точния момент обслужването на характерен дълг или клас задължения).

Агенция " Фитч рейтингс " намали на 8 март рейтинга на съветския държавен дълг с шест степени - до високорисковата категория " С " (junk) от " В " с претекст, че банкрутът е неминуем, тъй като глобите и комерсиалните рестрикции попречват желанието на страната да обслужва отговорностите си.

Госпожа Райнхарт разяснява, че следствията върху финансовия бранш към този момент са лимитирани, само че може да възникне риск, в случай че европейските финансови институции имат по-големи инвестиции в съветски дълг в сравнение с се допуска. Близо половината от държавните облигации на Русия в твърда валута са благосъстоятелност на задгранични вложители и Москва би трябвало да заплати 107 млн. щ. $ по купони на две излъчвания на 16 март. Международните дългови бумаги на съветските корпорации са за малко под 100 милиарда щ. $.

По данни на Банката за интернационалните разплащания, експозицията на задграничните кредитори към Русия е за малко над 121 милиарда щ. $, като главната част е съсредоточена в европейски банки. Госпожа Райнхарт обаче се тревожи за това, което не вижда, тъй като, по думите й, " финансовите институции са добре капитализирани, само че балансите постоянно са непрозрачни...и има заплаха от банкрути в съветския частен бранш ". Пък и Китай бързо е нараснал кредитирането за Русия след анексирането на Крим през 2014-а. 

Анализатори показват, че Украйна също е в мъчно състояние и ще изисква дългови облекчения поради големите разноски, произлизащи от военните дейности и солидния дългов товар от 94.7 милиарда $ към края на 2021-а, макар че Киев дава обещание да обслужва отговорностите си в точния момент и изцяло.

За Райнхарт е разумно да се чака от Украйна да изиска отстъпки и отсрочвания и тя се надява кредиторите да са дружелюбни поради сегашната конюнктура. Страната може да пропусна идно заплащане по купони, най-малко през гратисния интервал, без да пострада кредитния й рейтинг.

В държавния дълг на Украйна са включени 1.6 милиарда $, дължими на кредитори от Парижкия клуб, и други 4.9 милиарда $ - на субекти отвън него, като по-голяма част от отговорностите са към Китай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР