Война в Украйна: Русия и Иран са поканени отново на банкета за Нобеловата награда

...
Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета за Нобеловата
Коментари Харесай

Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета за Нобеловата награда в Стокхолм, след като бяха пропуснати миналата година заради Украйна война, казва Нобеловата фондация.

Иран също е поканен отново на събитието в столицата на Швеция, след като не му беше позволено да присъства миналата година.

Фондацията заяви, че се стреми да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

Един шведски евродепутат нарече тазгодишните покани „изключително неподходящи".

Лидерът на антиимиграционната партия на Шведските демократи Джими Акесон също беше поканен за първи път тази година, но каза, че е твърде зает, за да присъства.< /p>

Пет от шестте церемонии по връчването на Нобелови награди се провеждат в Стокхолм всяка година, докато Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Миналата година Нобеловата фондация каза, че посланици от Русия и Беларус няма да бъдат поканени "поради инвазията на Русия в Украйна". Беларус е ключов съюзник на Русия и нейният лидер Александър Лукашенко подкрепи „специалната военна операция“ на Русия, както тя нарича нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Иран също не беше поканен миналата година. Техеран отдавна е изправен пред критики за спазването на човешките права. ООН заяви, че правителството там може да е извършило престъпления срещу човечеството при потушаването на протестите миналата година.

Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, обясни решението да покани страните обратно: „Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между тези с различни възгледи намалява.

"За да се противопоставим на тази тенденция, сега разширяваме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободна наука, свободна култура и свободни, мирни общества."

Защо Нобеловите награди са толкова важни? „Умират с десетки всеки ден" - загубите в Украйна се покачват

Шведски либерал Евродепутатът Карин Карлсбро обвини Фондацията, че създава „опасен прецедент“, като „дава зелена светлина да покани Русия на бляскаво парти, докато ракети падат над украински културни центрове и убиват деца.“

Говорейки пред шведското обществено радио, тя нарече Русия, Беларус и Иран "държави измамници", които "потискат своите граждани, водят война и терор срещу собствения си народ и съседните страни".

"Те са държави, които не се присъединяват към демократичните ценности по никакъв начин", каза тя. „В Европа има война. [Те заемат] невероятно наивна позиция. Това подкопава сплотеността, от която се нуждаем в цялото общество.“

Лидерите на шведските политически партии традиционно са поканени на банкета, но лидерът на Шведските демократи Джими Акесон беше отхвърлен в миналото.

Неговата партия е основана от нацистки симпатизанти и е била отбягвана от мейнстрийма в продължение на десетилетия. Тя спечели около една пета от гласовете на миналогодишните общи избори.

Г-н Акесон каза, че няма да присъства. „За съжаление този ден съм зает“, написа той във Фейсбук.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР