Русия гласува в Съвета за сигурност на ООН против удължаването

...
Русия гласува в Съвета за сигурност на ООН против удължаването
Коментари Харесай

Русия блокира в ООН опит да се удължи разследване за химически оръжия в Сирия

Русия гласоподава в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации срещу удължаването на следствие, с което две организации пробват да схванат дали Сирия още има химически оръжия.

Разследването стартира с единомислещо утвърждение на петнайсетте непрекъснати членки на съвета през 2015 година с мандат от една година, който през 2016-а беше продължен с още толкоз.

Съвместният механизъм за следствие (JIM) сплотява напъните на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химически оръжия. Новият му отчет - отдаден на офанзивата в сирийския град Хан Шейхун през април - би трябвало да се появи в четвъртък, а мандатът му ще изтече в края на ноември. Очаква се текстът да изясни кой е виновен за нападението, при което починаха десетки и което сирийската съпротива, Западът и други страни приписват на режима на Башар Асад.

Заедно с Русия само Боливия гласоподава " срещу " удължаването на мандата, а Китай се въздържа.

Представителят на Москва в Съвета за сигурност Василий Небензя разгласи, че Русия е подготвена за удължение на мандата, само че това би трябвало да се случи единствено откакто отчетът е оповестен и съветът може да го разиска. " Не се опитвайте да създадете усещането, че механизмът ще е мъртъв, в случай че не приемем тази резолюция през днешния ден, " сподели той, обръщайки се към сътрудника си от Съединени американски щати Ники Хейли. Тя настояваше решението за мандата да се вземе преди отчета. " Русия още веднъж показва, че е подготвена на всичко, с цел да подсигурява, че варварският режим на Асад в никакъв случай няма да носи отговорност за използването на химически (вещества) като оръжия, " сподели Хейли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1230)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР