Русия е вкарала в Украйна почти всичките си войски, разположени

...
Русия е вкарала в Украйна почти всичките си войски, разположени
Коментари Харесай

Наблюдател: Путин ги излъга, че отиват на учения, то се оказа война. Сега бойният им дух е нисък

Русия е вкарала в Украйна съвсем всичките си войски, ситуирани край границите ѝ преди войната съгласно Пентагона. Междувременно колоната с съветска военна техника, която се простира на 64 километра по пътя на север от Киев на процедура не се движи. Експертът Руслан Левиев от Conflict Intelligence Team разяснява в ефира на телевизия " Настоящее время " какво се случва с съветските войски в Украйна. Той изяснява за какво бързият проект за завладяване на Украйна не се реализира, какви загуби може да понесе на съветската войска и за какво украинските военни не са докоснали конвоя с съветска техника край Киев.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Руслан Левиев из Conflict Intelligence Team Facebook.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " /> Руслан Левиев. Снимка Facebook

За интензивността на борбата
- Има непрекъсната ротация: тези батальонни тактически групи, които са били разрушени и са станали небоеспособни, откакто са изгубили към половината от оборудването или персоналния си състав, се водят на територията на Русия за по-нататъшно комплектуване. И ние виждаме този развой.

По отношение на привличането на спомагателни войски, да, виждаме го. Виждаме и влакове, пренасящи съоръжение в съветския гръб - в Саратовска област, в Приморския край. Отбелязахме ракетните системи " Точка-У ", които минават през Беларус към границата с Украйна. Това, от една страна, може да значи, че те ще се употребяват повече вместо " Искандер " -ите (ракетни установки - б.р.), защото са по-прости, по-евтини и има повече от тях, само че в това време имат по-малка акуратност и по-кратък обсег. Може да се употребяват в допълнение към " Искандер " -ите.

Видяхме бронетранспортьори, които просто са боядисани в предпазен зелен цвят – не в камуфлаж, а просто като че ли са излезли от завода. Това допуска, че такова съоръжение е взето от някакъв тип мобилизационен запас, което допуска, че най-вероятно част от оборудването към този момент е на привършване и би трябвало да се бръкне в запасите.

По отношение на тези батальонни тактически групи, които бяха разрушени, напуснали бойното поле на територията на Русия и стоят на границата, виждаме, че се пробват да ги вербуват по нов метод, събират нови бойци по контракт в цяла Русия, от тези, които са останали в техните непрекъснати точки на дислокация, те биват изпратени до границата, с цел да образуват нови групи и да ги хвърлят още веднъж в борба.

- Можете ли да кажете какъв брой време лишава това преоборудване? Сега наподобява, че интензивността на боевете е доста по-ниска, в сравнение с при започване на седмицата. Колко дълго може да продължи тази пауза?

- Смятаме, че паузата е зародила по две аргументи. Първо, заради нуждата да се сътвори следната картина: самата Русия предлага филантропични коридори, самата Русия стартира преустановяване на огъня, тъй че всичко става безшумно и единствено националистите нарушават прекратяването на огъня.

Вторият миг: към този момент е изцяло ясно, че бързият проект за завладяване на Украйна не се сбъдна. Вторият проект, който към момента е в действие, е обкръжаването на градовете и тяхната обсада – като Харков, Мариупол, Киев, Одеса, може би в бъдеще. Този проект също се задушава, тъй като войските даже не могат да стигнат вярно до Киев. Те се нуждаят от доставки, пренабиране на личен състав. Затова е нужна такава пауза, известно закъснение на военните дейности, с цел да се попълнят групите, да се преработят някои проекти, да се доставят муниции и след това да се хвърлят силите в нова огромна борба.

А темпът на пренабирането зависи от това от кое място се взимат новите сили. От Наро-Фоминск, да вземем за пример, Ямполския полк - те отиват в региона на Белгород и се преоборудват - това е към седмица. От Приморския край, откъдето също се транспортира оборудването, превозването му лишава най-малко две седмици.

- Много военнослужещи станаха бойци по контракт. Каква е атмосферата измежду военните? Може ли в този момент да се съди по открита информация - по Тик-ток, по някои други обществени мрежи - за настроенията в съветската войска? Имаше известия, чиято меродавност по принцип не можем да оценим, че военнослужещи са казвали: „ Изпратиха ни на ученията и безусловно за една ни нощ предизвестиха, че ще се бием с Украйна “. Сега трансформират ли се настроенията в армията измежду военнослужещите по контракт?

- Да, вършат го. Виждаме единични произшествия да вземем за пример в групи, които са били на границата и са видели какво се случва на бойното поле - че това към този момент не са учения, а че има война. В тези формирования, които бяха победени и дадоха доста починали и ранени имаше произшествия, в които бойците по контракт отхвърлиха да влязат в борба. Като предписание в този случай командирите ги заплашват, принуждават ги, може би ползват някаква физическа мощ, с цел да влязат в пердах. Ако изпълнителят откаже във всеки случай, тогава те са отведени някъде, явно стартират някакъв углавен развой, арестуват ги.

Но тези произшествия, в които бойците са подготвени непосредствено да нарушат заповед и отхвърлят да влязат в пердах към момента са доста изолирани. Това е по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Въпреки че като цяло всички военни, които са били на границата, към този момент схващат какво се случва: че в този момент това несъмнено не са учения, че се води война, че има доста загуби и като цяло не е ясно за какво е тази война. Така че моралът е много невисок сега.

-Значи не са стимулирани?

- Определено не са стимулирани. Те не са били готови за обстоятелството, че ще има война. Готвеха се за това, че ще има учения, че ще пристигна 20 февруари и ще се приберат.

Друг миг е, че през цялото това време, до момента в който стояха на границата, към този момент имаше проблем със снабдяването и доста от тях просто бяха гладни и живееха в ужасяващи условия: някои във фитнес зали, други в ужасни палатки на улицата. Това в допълнение демотивира духа.

Освен това има забележителен дял от по този начин наречените военнослужещи по контракт - това са хора, които са служили и им е казано: „ Ще има учения, дано подпишем контракт в този момент и ще ви изпратим на границата за учения по този контракт. Ученията ще приключат, ние ще скъсаме с вас контракта - който е очакван, тъй като това е експериментален интервал - и ще получите положителни пари като боец по контракт за два-три месеца от тези учения и ще се върнете вкъщи с пари като наборник, като демобилизиран ".

Мнозина си паднаха по това, мнозина бяха просто изнудвани и подмамени да подпишат този контракт. Ето за какво в този момент виждаме, наред с други неща, доста скорошни наборници, които публично към този момент са станали бойци по контракт, само че това са млади момчета - на 18-19 години - които даже не знаят по какъв начин да стрелят, камо ли да се бият.
Най-малко пет хиляди ранени, към две хиляди убити. Какви са загубите на Русия
- А по какъв начин можете да оцените загубите? Говоря даже освен за убитите съветски бойци, само че и за ранените. От Крим пристигнаха отчети, че има от 1000 до 1500 военни в лечебни заведения в три града в анексирания Крим. Видяхме известия, че ранените са откарани в Беларус - в Гомел и Мазир. Възможно ли е да се пресметна броят на ранените?

— Да, имаме някои наши оценки. Освен това виждаме, че вземат участие лечебни заведения освен в Беларус и Крим, само че докарват ранени в Москва, Воронеж, Санкт Петербург. Ранените към този момент се внасят в дълбините на Русия. Нашите оценки за ранените и убитите, като предписание, както постоянно, са по-ниски, в сравнение с споделят другите. Когато назоваваме числата, ние се опитваме да ги аргументираме. Ако ни попитат: „ Защо назовавате тъкмо такова число? ” ние сме подготвени да го потвърдим.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/Разрушен съветски БТР край Бровари край Киев март 2022 ап бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Разрушен съветски БТР край Бровари, Киевска област. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

В момента бих споделил, че несъмнено има най-малко пет хиляди за ранените. Повече от хиляда към този момент са убити, най-вероятно към хиляда и петстотин - наближават две хиляди. Това са военни, без да броим съветската армия.

- Правилно ли разбирам, че техниката ви на преброяване е основана на разбор на видеозаписи, т.е. какъв брой души са ранени или убити на тези видеозаписи, какъв брой ги записвате като загуби?

- Със сигурност - не по този метод. Не можахме да преброим пет хиляди ранени образно от видеото. По-скоро виждаме на видеозаписите по какъв начин се движат избрани конвои, виждаме къде напредват, видяхме следствията от борбите, видяхме какъв брой тежко е разрушен конвоят, какъв брой пленници има, какъв брой може да са ранените и мъртвите. Това е първият миг. И по-късно съпоставяме с оценка какъв брой батальонни тактически групи в този момент остават на бойното поле и какъв брой са напуснали.

Веднага щом батальонна тактическа група загуби към половината от оборудването или персоналния си състав, тя става неспособна за пердах, тя се връща назад в тила. И надлежно е ясно, че батальонната тактическа група от избрана групировка се е върнала назад в Русия. И ние получаваме информация за това, което значи, че най-малко половината от персоналния състав са загуби: някои от тях са убити, някои от тях са ранени. И сравнявайки всички тези цифри, можем да спорим, да потвърдим, че в този момент има доста повече от хиляда починали.
Защо толкоз огромни загуби
- Руслан, желаех да попитам за изказването, което направи сенатор Людмила Нарусова. Тя, изказвайки се в Съвета на федерацията, приказва за тези военнослужещи, които са били принудени да подпишат контракт или са подписали вместо тях. Тя сподели, че от рота от 100 души са се върнали единствено четирима. Смятате ли, че е допустима обстановка четирима военни да се върнат от рота за пренабиране в Русия, тъй като всички останали са убити или ранени? Колко реалистични са тези цифри? И най-важното, за какво се случва това?

- Разбира се, това е допустимо, тъй като в борба те влизат не по роти, а по батальонни тактически групи. Една батальонна тактическа група е приблизително към 700 души. И в случай че батальонната тактическа група напусне бойното поле и се върне назад в тила в Русия, това значи, че загубите й от 300-400 души са ранени и убити. Съответно в обособени роти е допустимо единствено четирима от 100 души да са се върнали непокътнати. Това е доста действителен вид.

И това се случва, тъй като няма естествена съгласуваност сред обособените формирования на бойното поле, засядат в тапи, дезориентирани са, употребяват цивилен радиочестоти, което ги прави лесни за слушане и идентифициране. Имат проблеми с доставките, с горивото, с храната - това също ги деморализира. Съответно, те стават все по-уязвими за офанзиви на украинските сили. Ето за какво загубите са толкоз огромни.

- Появи се клип, който не сме посочили в нашия ефир, само че имаше колона от техника, която се движеше, натоварена на трен. И с този знак Z имаше доста невоенна техника - напълно домашни транспортни средства, някакъв тип рейсове. Гледахте ли това видео, знаете ли защо приказвам?

- Ние видяхме същите цивилен транспортни средства с буквите Z не във трен, а в Беларус. Редовно ни изпращат видеозаписи от разнообразни очевидци, молят ни да не ги пускаме в интернет, само че с цел да знаем, ни изпращат видеозаписи. Например в Беларус сме виждали доста такива колони. Най-много ни изненадаха самосвалите с буквата Z, които се движат в цяла колона през Беларус към границата с Украйна. Нямаме визия защо може да са нужни самосвали. Ако към момента се виждат рейсове и някакви пикапи - може да е транспорт на ранени и даже мъртви, транспорт на личен състав.

Предполагаме, само че към момента не можем да го потвърдим, че когато забележим тъкмо цивилни транспортни средства с буквите Z, които се движат към бойното поле, те най-вероятно са за войските на Националната армия. Армията към момента разполага със личен специфичен превоз за транспортиране на ранени, мъртви и така нататък

- Защо въобще да се маркира техника, изключително цивилна?

- Преди това тези знаци, които бяха през цялото време на борбата, означаваха военния окръг. И беше ясно за какво да се отбелязва военният окръг. Има да вземем за пример група войски " Юг ", както я назоваваме, - това са тези, които влязоха в Херсонска област от Крим, обърнаха се към Мариупол, обърнаха се към Николаев - това е една единица. Съответно те имат обособен конвенционален знак. А командирът гледа или видеозаписи, или нещо друго от земята и може да разбере къде са им формированията, дали някое от подразделенията им е изгубено и така нататък Някога беше по този начин. Но тогава, когато войната беше към този момент в разгара си и към този момент бяха минали няколко дни, пропагандистите взеха решение да одобряват друго значение на тези букви, че Z е за „ За успеха “ или нещо сходно. И Z се трансформира от маркировката на военния окръг в Георгиевската лента – в подобен знак на пропагандата. Следователно, най-вероятно, когато забележим Z на цивилни транспортни средства, това към този момент не е означение на настрана формирование, настрана направление, обособен боен окръг, а по-скоро маркировка - като белите ленти върху бойците.
Какво прави колоната съветска военна техника край Киев?
-Исках също да попитам за тази колона от транспортни средства, която съгласно Maxar Technologies се намира на 25 километра от центъра на Киев. Някои украински медии писаха, че това съоръжение има проблеми с доставката, няма гориво. Какво се знае за тази колона, има ли късмет тя колона да стигне до столицата?

-Този ​​конвой в действителност стои там от няколко дни и не напредва доста, в действителност е доста спорен. Наистина считаме, че има проблеми с горивото. Проблемът е, че пътят е стеснен - единствено по една лента във всяка посока, а напредването към Киев от север е мъчно. Има доста техника - има хиляди единици съоръжение. И единствено си представете, те карат в колона и в случай че някъде начело или в средата на колоната някоя кола се скапе, тогава това мигновено се трансформира в доста съществено затруднение за цялата колона откъм гърба.

-Наистина ли пътищата са толкоз тесни?

- Доколкото виждаме от същите сателитни фотоси, тези колони са на двулентов път - по една лента във всяка посока. Ето по какъв начин се вижда на сателитни фотоси. Това не е в града, където пътят е с ширината на Московския околовръстен път, а точно автомагистралата. Следователно, в случай че колата спре без гориво или се повреди, а повредите на военна техника като цяло са доста постоянно срещано събитие, тогава тя незабавно стартира да забавя всички транспортни средства, които са откъм гърба, а те са хиляди. И в случай че има няколко от тях, тогава всичко се трансформира в непреодолимо запушване. Освен това, в случай че би трябвало да се обадите за помощ - цистерна или транспортно средство за поддръжка, което ще ремонтира и зареди с гориво кола, която се е развалила в ескорт - тогава такова избавително транспортно средство също би трябвало по някакъв метод да кара тъкмо по същия път.

И тъкмо същият път е цялостен с едни и същи коли. Получава се самоблокираща обстановка, когато те не могат да си оказват помощ. На доктрина те могат да изоставят развалените коли и колите с изчерпано гориво, по някакъв метод да източат останалото гориво в обособени блокове от коли и да продължат.

- Като цяло ясно ли е какъв беше смисълът от тази огромна колона?

- Първо, това е от ненавист: " Сега бързо ще стигнем до Киев и ще го вземем бързо. " В последна сметка това не се получи. Дори същите кадировци (чеченски бойци на правилния на Кремъл водач Рамзан Кадиров - б.р.), които са покрай Гостомел, както виждаме, към момента не са взели участие изключително в борбите. Както стояха до Гостомел, по този начин и си стоят там.

Същата колона, явно, в началото е имало проект тя бързо да стигне до Киев и той да бъде високомерен, което не се случи. И по-късно евентуално са решили да бъде нападнат от друга посока, Киев да бъде обкръжен. Но по принцип те си проправят път главно от север, защото са стигнали до Гостомел, Ирпин, Буча. Но като цяло цялата тази запушалка в този момент ги задавя. Сега най-малко стоят там, тъй че управляват северната посока, въпреки и доста условно.

- Те управляват - т.е. самодейността е на тяхна страна?

- В смисъл, че, да вземем за пример, в случай че град на север от Киев се нуждае от доставки, помощ и така нататък, тогава най-вероятно украинските сили към този момент няма да могат да стигнат до него, тъй като те в действителност ще би трябвало отидат, в тила на врага, там има куп съветска техника.
Защо украинската войска не допира съветската колона край Киев
-Какво вършат тези бойци? имат ли храна? Как украинската войска може да устои на тази колона?

- Какво тъкмо вършат там, с изключение на да стоят - много е мъчно да се каже. Не видяхме нито Тик-ток, нито видеоклипове, нито известия от там. Вярвам, че най-вероятно те, жестоко казано, седят и охраняват оборудването, тъй като не могат да оставят хиляди коли. Може би се чакат да получат някакви спомагателни насоки, рекомендации.

За мнозина незабавно поражда въпросът: за какво тогава Украйна не ги допира? Тази колона е толкоз добра спокойна цел, стои на автомагистралата, наподобява, че няма жилищни здания наоколо. Можете безвредно да ги ударите и бомбардирате всички. Защо не ги пипат? Защото най-вероятно в края на краищата не виждаме това, което не се вижда на сателитни фотоси - сигурно колоната към момента има покритие под формата на разнообразни зенитно-ракетни системи, като Бук, да вземем за пример. И надлежно украинските Военновъздушни сили не желаят да поемат такива опасности, хвърляйки там водачи, рискувайки да изгубят още един водач, различен аероплан, каквито не са им доста. Тъй като конвоят е затънал там и не съставлява толкоз огромна заплаха, украинските водачи се изпращат в други региони, където обстановката е по-остра, по-трудна, където в действителност би трябвало да работят. И колоната към момента стои недокосната.

- Сега техниката от анексирания Крим влиза ли на територията на Украйна?

- Да, несъмнено. Освен това откриха и железопътна връзка с Херсон. И единствено преди няколко дни видяхме както влакове, по този начин и колони от рейсове, които пътуваха за Херсон от Крим. Явно са довели някакви проруски деятели, с цел да провеждат проруски протест. Въпреки че в последна сметка всичко се оказа тъкмо противоположното, тъй като в Херсон се организира много огромен проукраински протест. Планът на съветските сили се провали.

Но като цяло посоката от Крим на юг е най-успешната от всички направления, където в този момент настъпват съветските сили. Те заеха доста територия там, те по едно и също време настъпват на изток от Крим - към Мелитопол, Мариупол, Бердянск. Те настъпват по едно и също време на север от Крим - това е Енергодар, който в този момент е следен от Русия, и по-нататък към Запорожие. А посоката към северозападната част на Крим е Херсон, който се управлява от Русия. И в този момент се пробват да нападат Николаев, с цел да стигнат по-нататък до Одеса.

Направленията за съветските сили са много сполучливи, в окупираните градове към този момент работят войски на националната армия, а не военни. Но като цяло, макар че самото направление е сполучливо, то също е проблематично за това групиране на войските, защото, както виждате, те са се разпръснали в няколко посоки едновременно. Колко време щурмуват Николаев и още не са го завладяли - тъкмо заради тази причина, че са разтегнати в няколко направления.

- Излиза, че няма задоволително сили във всяка формация?

- Когато са разпънати по този начин в няколко направления - да, силите не стигат. Плюс това, явно, неправилна е била оценката на техните сили, триумфа на техните сили и равнището на опозиция от самите украински градове. Напълно ясно е, че на всички места ги срещат доста гневно. Дори за същия Херсон локални поданици ни споделят, че в този момент в града няма руснаци, тъй като не рискуват да останат там от самото начало, избират просто да стоят дружно на околовръстния път и управляват входовете на града. Но в самия град те за непрекъснато не рискуват да стоят, тъй като са наясно, че могат да бъдат атакувани от локални сили за териториална защита, които мъчно се разграничават от елементарните цивилни, защото постоянно не носят военни униформи.

- Казахте, че в този момент съветските комплекси Toчка-У се придвижват към границите с Украйна, че те се отличават с по-малък обсег и по-малка акуратност. Какво значи това?

- Това е по-безразборно оръжие. Колкото по-висока е точността, толкоз по-селективно е оръжието. Ако имате за цел боен обект и се прицелите в нея, тогава, колкото по-точно е оръжието ви, толкоз по-голяма е вероятността да улучите воененния обект. И колкото по-малко акуратност имате, толкоз по-безразборно става вашето оръжие. Във всеки случай е военно закононарушение, в случай че ударите град, жилищна инфраструктура, последствията са тежки. Рискът от гибел на цивилни е доста по-висок.

В първите дни те главно се опитваха да бомбардират с по-точни системи - като " Искандер ", ракети " Калибър ". Но явно ракетните муниции за тези системи свършват и те минават към по-стари, по-евтини системи - като Toчкa-У. Вече видяхме изолираната им приложимост, в това число останките от ракетната част на Точка-У в Мариупол. Тогава мнозина споделиха, че това несъмнено е украинска ракета, тъй като сякаш Русия е извела Точка-У от употреба, което не е правилно. Вече няколко пъти цитирахме доказателства, че 47-а ракетна бригада от град Кореновск в Краснодарския край към момента има комплекси Точка-У, макар обстоятелството, че през януари те бяха превъоръжени с „ Искандери “. И явно 47-ма ракетна бригада употребява Точка-У в Мариупол. И в този момент ще се употребяват всеобщо в други градове, защото видяхме да ги транспортират от Беларус към Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР