Русия е в задънена улица, понася много тежки загуби, заяви

...
Русия е в задънена улица, понася много тежки загуби, заяви
Коментари Харесай

Шефът на украинското военно разузнаване: Русия е в задънена улица, понася много тежки загуби

Русия " е в задънена улица ", понася доста тежки загуби, съобщи пред Би Би Си шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той сподели в изявление за английската социална телевизия, оповестено през днешния ден на уеб страницата ѝ, че нито една от двете страни в спора не може да реализира забележителен прогрес и няма никаква смяна на фронта.

Откакто украинските въоръжени сили си върнаха южния град Херсон предишния месец, множеството от най-ожесточените сражения напоследък са в региона на Бахмут, в източната Донецка област. На други места съветската войска наподобява е заела отбранителна позиция, само че зимата забави украинските интервенции на 1000-километровата фронтова линия. На този декор Украйна чака доставки на нови модерни оръжия от западните си съдружници, обобщава Би Би Си.

Русия " в този момент е изцяло в задънена улица " и понася доста тежки загуби, съобщи Кирило Буданов и предвижда, че Кремъл ще разгласи нова готовност на наборници. В същото време той призна, че украинските въоръжени сили към момента нямат нужните запаси, с цел да продължат настъплението си на доста места.

" Не можем да ги победим във всички посоки като цяло. Нито те могат ", сподели шефът на украинското военно разузнаване. Той акцентира, че страната му чака " с огромно неспокойствие нови оръжейни доставки ", в това число " по-съвременни оръжия ".

По-рано този месец, след поредност съветски военни неуспехи, представители на украинските управляващи предизвестиха за допустима нова съветска сухопътна атака от територията на Беларус при започване на идната година с присъединяване на десетки хиляди резервисти, които в този момент минават образование. В нейните рамки, допуснаха те, Русия може да направи втори опит да превземе Киев, напомня Би Би Си.

Според Кирило Буданов обаче съветските маневри в Беларус, в това число напредванията на хиляди бойци, са опити да бъде накарана Украйна да трансферира на север бойци от фронтовете на юг и изток. Той даде образец, че неотдавна трен с съветски военни измежду бял ден е спрял в Беларус покрай украинската граница и се е върнал назад няколко часа по-късно. " Засега не виждам никакви признаци за (подготвяно нахлуване към Киев или северни украински области) от Беларус ", добави Буданов.

Преди броени дни съветският президент Владимир Путин посети Минск за първи път от повече от три години. Визитата му провокира спекулации, че той може да се опита да убеди своя беларуски сътрудник Александър Лукашенко, негов дълготраен съдружник, да изпрати войски в Украйна, показва Би Би Си.

Русия към този момент употребява Беларус като плацдарм за офанзиви. Според Кирило Буданов обаче беларуското общество няма да поддържа никакво по-нататъшно присъединяване във войната. Освен това, означи той, анализатори слагат под подозрение степента на подготвеност на 48-хилядните беларуски въоръжени сили. " Ето за какво президентът Лукашенко подхваща всички стъпки, с цел да предотврати злополука за страната си ", сподели Буданов.

Откакто превзеха Херсон, украинските въоръжени сили водят яростни сражения с съветските войски към Бахмут - в окопна война, сравнявана с Първата международна война. Русия желае да завладее града, с цел да прекъсне украинските снабдителни линии и да си отвори път за нахлуване към други украински бастиони на изток, в това число Краматорск и Славянск, показва Би Би Си.

Офанзивата против Бахмут е водена от съветската частна наемническа група " Вагнер ", съобщи Буданов. Би Би Си отбелязва, че нейният създател Евгений Пригожин желае да превземе града като политическа премия в изискванията на съревнование в съветските ръководещи кръгове.

Руската атака против Бахмут евентуално е достигнала кулминационната си точка, написа през днешния ден Институтът за проучване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен концерн напомня, че военната теория на Съединени американски щати дефинира кулминационната точка като " точката, в която дадена мощ към този момент не е способна да продължи своята интервенция ", било то нападателна или защитна, и когато " не е в положение да продължи офанзивата (си) и би трябвало да заеме отбранителна позиция или да (премине към) оперативна пауза.

Институтът за проучване на войната прави ангажимента, че съветските въоръжени сили въпреки всичко може да не сложат завършек на нападателните си офанзиви против Бахмут. Според американските анализатори обаче тези набези ще бъдат осъществявани от дребни бойни групи и е извънредно малко евентуално да реализират забележителен прогрес от оперативна позиция.

Извън бойните полета, Русия организира от средата на октомври безмилостна въздушна акция с ракети и дронове против украинска сериозна инфраструктура, оставяйки милиони хора без електричество, отопление и вода. Ударите евентуално ще продължат, сподели Буданов, само че предвижда, че Русия няма да може да поддържа темпото на офанзивите, защото ракетните й ресурси понижават, а нейната индустрия не е в положение да ги попълни.

По-голямата част от дроновете, употребявани при тези офанзиви, са доставени от Иран. Според Буданов обаче Техеран отхвърля да доставя Москва с ракети, с цел да не си навлече нови наказателни ограничения от страна на Запада, който към този момент му наложи парализиращи наказания поради неговата нуклеарна стратегия.

Войната може към този момент да е в задънена улица, само че шефът на украинското разузнаване е убеден, че страната му в последна сметка ще си върне всички окупирани територии, в това число анексирания от Русия през 2014 година полуостров Крим. Буданов предвижда, че Украйна ще възвърне границите си от 1991 година, когато стана самостоятелна страна след разпадането на Съветския съюз.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР