Русия е струпала над 94 000 войници близо до границите

...
Русия е струпала над 94 000 войници близо до границите
Коментари Харесай

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Русия е струпала над 94 000 бойци покрай границите на Украйна и може да се приготвя за огромна военна атака в края на януари. Това разгласи министърът на защитата на Украйна Олексий Резников пред Народното събрание, базирайки се на отчети на разузнаването.

Резников увери, че Украйна няма да направи нищо да предизвика обстановката, само че е подготвена да отвърне, в случай че Русия предприеме офанзива.

Украйна и нейните съдружници в НАТО сигнализираха за придвижването на съветски войски покрай границите на Украйна тази година, което провокира терзания, че тлеещият спор в Източна Украйна може да избухне в открита война.

" Нашето разузнаване проучва всички сюжети, в това число и най-лошия ", посочи Резников и добави: " То отбелязва, че съществува възможност от огромна ескалация от Русия. Най-вероятният миг за постигане на подготвеност за ескалация ще бъде края на януари. "

Украйна притисна съдружниците си от Европейския съюз и НАТО тази седмица да приготвят корав пакет от наказания, с цел да предовратят Русия да стартира атака.

Москва от своя страна упрекна Украйна и Съединени американски щати в дестабилизиращо държание и допусна, че Киев може да се готви да стартира лична атака в Източна Украйна, което украинските управляващи изрично отхвърлят.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън през вчерашния ден предизвести Москва за " сериозна цена ", която Русия ще заплати при положение на ескалация, като прикани съветския си сътрудник Сергей Лавров да търси дипломатически излаз от рецесията.

Блинкън посочи, че е евентуално президентите Джо Байдън и Владимир Путин да беседват скоро.

В момента се работи за образуване на видео диалог сред тях, показаха от Кремъл през днешния ден, ден откакто първите дипломати на Съединени американски щати и Русия се срещнаха, с цел да обсъдят рецесията в Украйна.

Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 година, откакто подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев желае назад. Киев споделя, че към 14 000 души са починали в сражения от този момент.

Откакто стартира последната рецесия Москва насочи претенции за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да одобри Украйна за член или да разположи там ракетни системи да удари Русия.

Украйна съобщи, че Русия няма думата за упоритостите ѝ да се причисли към НАТО и отхвърли всевъзможни гаранции за сигурност като нелегитимни.

" Ескалацията е евентуален сюжет, само че не е неминуем и нашата задача е да го предотвратим ", настоя Резников и акцентира: " Трябва да създадем цената на ескалацията неприемлива за агресора (Русия). "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР