Русия е спечелила 158 млрд. евро от износ на изкопаеми

...
Русия е спечелила 158 млрд. евро от износ на изкопаеми
Коментари Харесай

ЕС е налял 85 млрд. евро в бюджета на Русия с купуването на изкопаеми горива

Русия е спечелила 158 милиарда евро от експорт на изкопаеми горива през шестте месеца след нахлуването ѝ в Украйна, като се е възползвала от по-високите им цени. Това се споделя в отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Повече от половината доходи са пристигнали за сметка на Европейския съюз. Цените на природния газ в последно време се повишиха до рекордни равнища в Европа, защото Русия спря доставките им. Цените на суровия нефт също скочиха след нашествието, макар че от този момент се следи последователно намаление.

" Износът на изкопаеми горива е съдействал с почти 43 милиарда евро за федералния бюджет на Русия от началото на нашествието до момента, подпомагайки финансирането на военните закононарушения в Украйна ", се споделя в отчета.

Данните се отнасят за шестте месеца след началото на войната в Украйна на 24 февруари. През този интервал съгласно изчисленията на CREA Европейският съюз е бил най-големият вносител на съветските експортьори на изкопаеми горива, като е внесъл в съветската хазна близо 85,1 милиарда евро (54% от общата стойност). След него се подреждат Китай с 34,9 милиарда евро и Турция с 10,7 милиарда евро.

Въпреки че Европейски Съюз е спрял покупките на съветски въглища, той единствено последователно не разрешава съветския петрол и не е приел никакви ограничавания за вноса на природен газ, от който е мощно подвластен. CREA акцентира, че европейската възбрана за импорт на съветски въглища е била ефикасна. След влизането в действие на възбраната съветският експорт на въглища е понижен до най-ниските си равнища от началото на войната.

" Русия не съумя да откри други купувачи, които да заменят намаляващото търсене в Европейски Съюз ", споделя от Центъра.

От там приканват за по-ефективни наказания против Москва, както и за по-строги правила и използване на законодателството във връзка с съветския експорт на нефт.

" Европейски Съюз би трябвало да забрани потреблението на европейски кораби и европейски пристанища за транспорт на съветски нефт до трети страни, а Англия би трябвало да спре да разрешава на застрахователната си промишленост да взе участие в тази търговия ", показва CREA.

Междувременно страните от Г-7 дадоха обещание в петък незабавно да придвижат проекта за налагането на таван на цените на съветския недопечен нефт - стъпка, която би лишила Русия от огромна част от приходите, които в този момент получава от износа си на нефт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР