Русия е продължила да изкупува оръжия от ЕС поне до

...
Русия е продължила да изкупува оръжия от ЕС поне до
Коментари Харесай

България е изнасяла оръжие за Русия въпреки ембаргото от 2014 г.

Русия е траяла да изкупува оръжия от Европейски Съюз най-малко до 2020 година макар ембаргото от 2014 година Десет държави-членки са изнесли военно съоръжение на стойност 346 милиона евро, демонстрират обществени данни, оценени от Investigate Europe, представени от в. "Сега ". Сред тези страни попада и България, както и Франция, Германия, Италия, Австрия, Чехия, Хърватия, Финландия, Словакия и Испания, които в друга степен са продали военна техника на Русия.

България има две покупко-продажби от 2016 и 2018 година

за експорт на ''военни съдове, (надводни или подводни) особено военноморско съоръжение, аксесоари, съставни елементи и други надводни плавателни съдове, както и ''технологии'' за ''разработване'', ''производство'' или ''употреба'' на предмети, следени в Общия лист на оръжията на ЕС'', на стойност 16,5 милиона евро.

Въпреки решението на Съвета на Европейски Съюз от 2014 година (link is external)търговията с оръжие сред Европейски Съюз и Русия продължава. Много от страните-членки, които изнасят оръжия за Русия, употребяват правна малка врата в наредбите. Според Работната група по износа на стандартни оръжия на Съвета на Европейски Съюз ''ембаргото върху оръжията съдържа изключение, отнасящо се до контракти, подписани преди 1 август 2014 година, или спомагателни контракти, нужни за осъществяването на такива договори''. Цифрите от базата данни, употребявани от Investigate Europe, попадат в това изключение. Ето за какво, заключава работната група, ''държавите-членки не въоръжават Русия''.

Франция се оказва отличник в износа на оръжие за Русия.
Страната е продала на Кремъл военно съоръжение на стойност 152 милиона евро, което значи, че 44% от европейското оръжие за Русия е пристигнало от Франция. От 2015 година насам Франция е дала позволение за експорт на бомби, ракети, торпеда, избухливи заряди. През 2014 година френските управляващи са дали позволение в Русия да се изпращат ''химични агенти'', ''биологични агенти'', ''агенти за битка с безредиците'', ''радиоактивни материали, обвързвано съоръжение, съставни елементи и материали''.

България е изнасяла оръжие за Русия макар ембаргото от 2014 година - 2
На второ място по експорт в Германия. Страната е изнесла за Русия военно съоръжение на стойност 121,8 милиона евро. Това съставлява 35% от целия експорт на оръжие от Европейски Съюз за Русия. Износът се състои основно от ледоразбивачи, пушки и транспортни средства за ''специална защита''.

На трето място в листата на експортьорите е Италия,

която е продала на Русия военно съоръжение на стойност 22,5 милиона евро сред 2015 и 2020 година Първият огромен контракт, подписан с Русия, е през 2015 година, когато държавното управление на Матео Ренци упълномощава италианската компания Iveco да продаде на Русия сухопътни транспортни средства на стойност 25 милиона евро. Военни транспортни средства модел Lince са видяни на украинската фронтова линия при започване на март от публицист по телевизионния канал La 7. Тези транспортни средства са съединени с италиански елементи в една от трите заводи, които Iveco има в Русия.

Чешката република е изнасяла към Русия ''самолети, летателни апарати, по-леки от въздуха, безпилотни летателни апарати, аеродвигатели и самолетно съоръжение " всяка година сред 2015 и 2019 година

Австрия е изнасяла ''гладкоцевно оръжие с диаметър под 20 мм, други оръжия и автоматизирани оръжия с диаметър 12,7 мм'' и ''устройства за конфигуриране на муниции и предпазители, и особено проектирани компоненти''.

Според данните на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира има един още по-странен факт: освен Европейски Съюз продава оръжие на Русия след анексирането на Крим. Кремъл остава и вторият по величина пазар за експорт на оръжие от Украйна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР