Русия е приятелска държава. Имахме нужда да продължим разговорите с

...
Русия е приятелска държава. Имахме нужда да продължим разговорите с
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Войната трябва да спре на всяка цена, Русия е приятелска държава

Русия е другарска страна. Имахме потребност да продължим диалозите с " Газпром ". Това е позицията освен на огромна част от българския народ, само че и на бизнеса.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в предаването " Защо, госпожо министър " по бТВ.

„ По-голямата част от обществото у нас счита Русия за другарска страна – по тази причина беше и този висок % да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни отзиви, даже на хора в обединението. Спрямо България е другарска страна “, счита Нинова.

На въпрос за какво наш другар стопира газа ни, Нинова сподели, че не може да разяснява договорката с „ Газпром “, защото това не е в нейния сектор. „ Вероятно това е ответен отговор на глобите, които се постановат против Русия. Ето за какво сходно замеряне със наказания и контрасанкции би трябвало да спре. Прекалено доста страсти, светът има потребност от разсъдък “, счита Нинова.

На въпрос кой счита, че би трябвало да завоюва войната – Русия или Украйна, водачът на Българска социалистическа партия сподели, че войната би трябвало да спре, защото тя е в основата на всички проблеми и, че няма значение кой печели и кой губи.

„ Какъв е смисълът да убиеш непозната стопанска система до момента в който самоубиваш своята? Тази конкуренция би трябвало да спре “, счита Нинова.

" Войната би трябвало да спре. Който и да завоюва, тази мъка ще продължи. Не би трябвало да има война, мирът би трябвало да бъде реализиран непременно ", акцентира тя.

Петрол и газ, наказания и контрасанкции

„ България ще наложи несъгласие на ембаргото на съветски нефт “, сподели Корнелия Нинова. „ Ембаргото би затруднило стопанската система, би нараснало безработицата. Решението да се наложи несъгласие е положително за България “, сподели тя.

Министърът на стопанската система добави, че страната ни в действителност може да преработва непознат петрол, само че би трябвало време до момента в който се пренастрои системата и ще излиза по-скъпо. „ Струва ми се, че стопанската система и потребителите не могат да поемат по-голям растеж в цените. Всички обезщетителни ограничения за изядени от инфлацията “, сподели още Нинова.

Тя е безапелационна, че страната ни би трябвало да упорства за такова несъгласие.

„ Русия ще откри опция за износа на своите първични материали. Очевидно се търси излаз за различни доставки. Русия ще откри този излаз, ние какво ще вършим като нямаме опция? “, сподели Нинова.

Министърът на стопанската система сподели още, че към този момент е препоръчано заледяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на равнищата от в този момент, а разликата да се поема от страната.

Военнотехническа помощ

„ Ние оръжие и муниции за Украйна не изнасяме. И за Русия също, от години. България изнася за над 50 до 60 други страни. Когато те го купят, то става тяхна благосъстоятелност и България няма право да търси отговорност от тези страни какво вършат с това оръжие “, сподели Корнелия Нинова на въпрос какво се товари на Летище „ София “.

„ Обвиняват ни в двуличие, че скрито изнасяме. Това е неуместно “, сподели Нинова. Тя даде на екипа на bTV директория, която съдържа цялостен доклад по страни, оръжия, артикули с двойна приложимост и муниции – кое къде е изнесено.

На въпрос по какъв начин би дала отговор на рецензиите на президента Радев, че подхранваме спора с експорт на оръжия, Нинова разяснява, че думите му са операция. „ Той знае доста добре, че тези износи в този момент са по контракти, подписани от неговите служебни кабинети “, сподели Нинова.

Българска социалистическа партия и Румен Радев

„ Аз имам персонална отговорност за триумфа на Румен Радев още от първия мандат. Никой не го познаваше, против мен застана цялата партия и цялата страна. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да приказва политически. Всичко това бяха старания на Българска социалистическа партия “, сподели Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали Румен Радев към момента е президент на левицата.

„ Изненадват ме някои от реакциите му. Надявам се да остане справедлив в оценките си “, сподели Нинова.

Тя дефинира сегашната обстановка като неразбираема, тъй като съгласно Нинова „ Продължаваме промяната “ са отроче на президента, само че екипът Петков – Василев – Янев – Манолова „ не си приказва и всеки атакува всекиго “.

„ Народът ни сложи в тази настройка на държавното управление. Нашата роля в този кабинет е на здрав разсъдък и да се опитваме да тушираме споровете, и да търсим решения “, сподели Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР