Русия е поискала военна помощ от Китай за войната си

...
Русия е поискала военна помощ от Китай за войната си
Коментари Харесай

Русия е поискала военна помощ от Китай |

Русия е поискала военна помощ от Китай за войната си против Украйна и подпомагане за отбягване на глобите, настояват изявления във вестниците " Файненшъл таймс " (FT) и " Ню Йорк таймс ".

Позовавайки се на неназовани американски публични представители, FT оповестява, че Русия е поискала китайско съоръжение още от началото на нашествието. Длъжностните лица отхвърлят да уточнят какъв тип съоръжение търси Русия. Те настояват, че има индикации, че Китай може би се готви да помогне.

New York Times пък написа, че Русия е поискала икономическа помощ, с цел да смекчи въздействието на глобите. Вестникът още веднъж се базира на американски чиновници.

Досега Китай се опитваше да се показа като безпристрастен в руско-украинския спор и не осъди нашествието.

В понеделник се чака съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан да организира диалози с високопоставения китайски външнополитически чиновник Ян Дзиечи в Рим. В неделя Съливан съобщи пред NBC, че Съединени американски щати ще " подсигуряват, че нито Китай, нито някой различен " ще може да компенсира Русия за икономическите ѝ загуби.

Новината разяснява някогашният специфичен пратеник на Съединени американски щати за Северна Ирландия Ричард Хаас. Според него Китай окаже военна помощ на Русия, ще попадне под обилни наказания и ще се трансформира в парий. " Определящ миг за Си (Си Дзинпин - бел. ред.), Китай и 21-ви век " - написа той.

Reports that Putin asking Xi for military help. To do so means China would open itself to substantial sanctions and make itself a pariah; to refuse would keep open the possibility of at least selective cooperation with US and West. Defining moment for Xi, China, and 21st century.
— Richard N. Haass (@RichardHaass)

Потърсен за коментар, представителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгю споделя, че в никакъв случай не е чувал за това и добавя, че Пекин е концентриран върху това да не разреши на войната в Украйна да " излезе отвън надзор ", написа Ройтерс. Пенгю споделя, че " обстановката в Украйна в действителност е смущаваща " и добавя: " Сега главният приоритет е да се предотврати ескалирането на напрегнатата обстановка или даже излизането й отвън надзор ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР