Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към

...
Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към
Коментари Харесай

Ще плащаме ли за спрения руски газ

Русия е поискала неустойки от България поради спрените заплащания към Газпром.

Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов в " Денят стартира " по Българска национална телевизия. По думите му размерът на желае на Москва е поверителен.
 
Русия спря доставките на природен газ за България в края на април предходната година. Мотивът - страната ни не е платила синьото гориво в рубли.
 
" Върви преписка, т.е. бяха предявени искания от съветската страна за избрани суми, има отговор от наша страна ", сподели Христов. По думите му не може да бъде изнесена повече информация по тематиката, тъй като е конфиденциална
 
" Решението да се спре контракта с " Газпром " - да спрем заплащането, да не отговорим на настояването за промени в заплащането, е напълно на някогашното държавно управление. Други страни са траяли да заплащат, т.е., в случай че приказваме че съблюдаваме някакъв санкционен режим, не е правилно.
 
Министърът беше безапелационен, че България е траяла да купува съветско гориво, само че през медиатор. " Газът, купуван от април до август-септември, е купуван, без да се изискват документи за генезис - т.е. огромна част от него си е потвърдено с съветски генезис, т.е. продължаваме да купуваме съветски газ, само че на по-висока цена през търговци ".
 
Именно с това са свързани и обвиняванията на прокуратурата против някогашното управление на " Булгаргаз " и против някогашния енергиен министър Александър Николов.
 
Не желая да се въвличам в обвиняванията, да ги тълкувам и да изричам догатки за виновност. Съдебната система би трябвало да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и " Булгаргаз " е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиняванията са повдигнати на база обстоятелства ".
 
Министърът разяснява и възможната възбрана за доставка на съветско нуклеарно гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев разгласи, че страната ни е подготвена да наложи несъгласие на сходна глоба от Брюксел.

4% по-евтин газ за март предлага " Булгаргаз "

" Логиката на глобите е, че би трябвало да санкционират този, против който са ориентирани и в случай че ние би трябвало да пострадаме, да си разрушим енергетиката или промишлеността, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика - естествено, такива наказания няма по какъв начин да ги допуснем. Същата е логиката и с " Газпром ", да стартираме да купуваме безценен газ единствено и единствено, тъй като Русия щяла да пострада нищожно - това нещо не е целесъобразно ".
 
 istock istock
Не е правилно, че България е купувала най-евтиния газ през лятото, разяснява още министърът, като сподели данни от Евростат и отчети на Европейска комисия за няколко европейски страни. Доставките за 2023 година са обезпечени, акцентира още веднъж Росен Христов и сподели, че в околните дни ще бъдат оповестени търгове за доставка на полутечен газ за слотовете в Турция.
 
" Трябва да решим какъв газ ще тече там. Ще преговаряме с всички международни компании и производители, към този момент има ползи от BP, " Шиниър ", Близкия изток - Катар и Египет също демонстрират интерес ".
 
България прави опити за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво, само че това е мъчно в случай, че всеки снабдител би трябвало да има лиценз от Росатом, че може да създава гориво за съответната централа. Вчера президентът Румен Радев разяснява, че страната ни е подготвена да наложи несъгласие на сходно европейско решение.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР