Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да могат

...
Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да могат
Коментари Харесай

Русия: САЩ не са издали виза на Лавров за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН

Русия е поискала 56 визи от Съединени американски щати, с цел да могат външният министър и делегацията му да посетят Ню Йорк, с цел да вземат участие в годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, само че към този момент не е получила нито една от тях, съобщи Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на Обединените народи Антониу Гутериш, забелязано от Ройтерс, съветският непрекъснат представител в международната организация Василий Небензя показва, че това е " тревожно ", тъй като през последните няколко месеца Вашингтон " непрекъснато е отказвал да даде входни визи " на редица съветски делегати за други събития на Организация на обединените нации.

Съединени американски щати гледат съществено на отговорностите си като страна хазаин на Обединените народи, сподели представител на Държавния департамент и добави, че съгласно американските закони визовите досиета съставляват поверителна информация, по тази причина не може да разяснява обособени случаи.

Съгласно " съглашението за щабквартирата " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединени американски щати като цяло са длъжни да разрешават достъпа до Организация на обединените нации на непознати дипломати. Но съгласно Вашингтон американските управляващи имат право да отхвърлят визи поради " националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения ".

" Всяка година обработваме стотици визи за делегати на Русия за събития на Организация на обединените нации. Това важи в особена степен за Русия поради неоправданите дейности, които тя предприе против посолството ни в Москва, включващи насилственото премахване на локалните жители и на жителите на трети страни, които работеха в задачата ни, което доста ограничи личния състав ѝ, а оттова и опциите ни за обработка на визи ", сподели представителят на Държавния департамент.

И добави, че поръчките би следвало да се подават допустимо най-рано, с цел да могат да бъдат обработени в точния момент.

Небензя уточни, че в американското посолство в Москва са подадени нужните документи. Засега няма коментар от екипа на Гутериш на съветското писмо.

В Съединени американски щати за съветските дипломати в Организация на обединените нации и гостуващите съветски делегации е в действие от дълго време въведено ограничаване, съгласно което те нямат право да пътуват по-надалеч от 25 благи (40 км) от Ню Йорк без авансово позволение от Вашингтон.

През февруари Щатите глобиха Лавров, обвинявайки го, че е " директно виновен за непредизвиканата и противозаконна съветска инвазия в Украйна ". Със глобите се замразяват всевъзможни негови активи в Съединени американски щати и се не разрешава на американските жители да встъпват в настоятелен връзки с него.

Петдесет и шестте визи, поискани от Москва, включват и такива за екип дипломати, който би трябвало да направи приготовленията за присъединяване на Лавров и делегацията му в общополитическите диспути от годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която стартира на 20 септември.

Небензя добави, че към момента не са издадени визи и за публицистите, които ще съпровождат съветския министър, нито за екипажа на самолета му.

В писмото до Гутериш съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации цитира скорошни случаи на визови проблеми, при един от които по думите му съветският вътрешен министър Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за среща на високо ниво на полицейските ръководители от Обединените народи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР