Русия е подслушвала и записвала разговор на офицери от Бундесвера,

...
Русия е подслушвала и записвала разговор на офицери от Бундесвера,
Коментари Харесай

Еднократна издънка или структурен проблем: Русия е подслушвала Бундесвера

Русия е подслушвала и записвала диалог на офицери от Бундесвера, в който тематиката е даване на крилати ракети " Таурус " на Украйна. В последна сметка Германия реши да не дава ракетите. Небезизвестната шефка на рупора на кремълската агитация - съветската държавна телевизия RT, Маргарита Симонян разгласява в петък аудиозапис от 38-минутен диалог.

В събота към този момент стана ясно, че няма подозрение в автентичността му. От Министерството на защитата на Германия публично потвърдиха, че той е същински, написа. В него става дума за диалози, свързани с войната в Украйна.  

А федералният канцлер Олаф Шолц незабавно трябваше да увери, че се води подробно следствие

„ Това е доста сериозен въпрос и по тази причина в този момент е обект на доста деликатно, доста задълбочено и доста бързо следствие “, съобщи Шолц по време на визитата си в Рим.

Случилото се обаче към този момент беше наречено " величествен неуспех ".
Взривоопасна тема
Германският проверяващ публицист Флориан Фладе съобщи още преди този момент, че не се съмнява в достоверността на диалога, в който шефът на Военновъздушни сили Инго Герхартц доста намерено приказва по чувствителни тематики.

„ Навярно към момента не може да се каже дали целият запис е същински, само че методът, по който беседват офицерите от Бундесвера, приказва доста в интерес на този факт. Дори със средствата на изкуствения разсъдък (ИИ) сходен резултат няма по какъв начин да се реализира “, сподели Фладе пред ARD.

А както отбелязва медията, казусът в действителност е избухлив: съветски медии разгласиха данни за подслушани диалози на четирима чиновници на Луфтвафе, а пропагандните им канали разпространиха и запис. В него се чува по какъв начин офицери разискват теоретичните благоприятни условия за използване на немски ракети „ Таурус “ - в това число дали крилатите ракети биха били в положение да разрушат издигнатия от Русия Кримски мост.
Шолц твърдо отхвърля доставките на " Таурус "
Обсъжда се и отказът на федералния канцлер Олаф Шолц да достави ракети „ Таурус “ на Украйна, както и обвързваните с това провокации. В началото на седмицата Шолц в детайли обоснова отхвърли си за доставките на „ Таурус “, употребявайки най-много механически причини, написа АРД и напомня думите на канцлера – че потреблението на „ Таурус “ от страна на Украйна ще изисква съдействието на немски бойци при насочването на ракетите. Опасенията на Шолц са, че по този метод Германия би могла да бъде въвлечена във войната против Украйна.

„ Понеже никой не знае тъкмо за какво канцлерът блокира доставките се ширят най-невероятни клюки “, цитира Втора немска телевизия ZDF инспектора от Луфтвафе Инго Герхартц, чиито думи се чували в записа.

Там той изразява и разочарованието си, че му се постанова да поправя погрешни съгласно него информации за крилатите ракети. В диалога става дума и за това дали Украйна би могла да прави обстрел без присъединяване на Бундесвера.
Имат ли британците свои хора " на място "?
Според АРД избухливо е и това, че в публикувания запис явно става дума за това по какъв начин британците били изпратили няколко свои хора в Украйна, очевидно с цел да демонстрират по какъв начин могат да се употребяват предоставените от тях крилати ракети „ Storm Shadow “.

Съвсем неотдавна във Англия се разгневиха от едно изказване на Шолц, несъмнено от някои като недискретност: „ Що се отнася до това, което вършат британците и французите, Германия няма да го прави “.

Както отбелязва АРД, в действителност не се знае какво тъкмо е имал предвид Олаф Шолц, само че изречението бе възприето от някои като индикация, че французите и британците могат да оказват подпомагане на място за насочването на доставените от тях крилати ракети на Украйна. Говорител на английския министър председател Риши Сунак неотложно опроверга това изказване.
Реакции на угриженост
Германски депутати по-рано показаха загрижеността си – най-много от това, че разпространяването на първия запис няма да остане само.

„ Ако историята се удостовери, това ще се окаже доста проблематично “, сподели ръководителят на парламентарната контролна комисия Константин декор Ноц пред изданията на медийната група RND.

„ Поставя се въпросът дали става дума за еднократен случай или за систематичен проблем със сигурността “, добавя Фон Ноц и споделя, че чака неотложно изясняване на всички детайлности.

„ Вероятно са били подслушвани и други диалози, които ще бъдат оповестени по-късно – когато стане преференциално за Русия “, предизвестява пред ZDF специалистът по защитата на Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер. Той допуска, че наличието на диалога целеустремено е било публикувано от Русия тъкмо в този момент с несъмнено желание - „ да се предотврати възможното снабдяване на „ Таурус “ от Германия “.
Русия изисква отговори от федералното държавно управление
По мотив известията за изтеклия диалог съветското външно министерство изиска пояснение от федералното държавно управление.

„ Опитите за отклонение от отговорите ще се оценят като самопризнание за виновност “, написа говорителката на съветската дипломация Мария Захарова в „ Телеграм “. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР