Русия е отговорна за убийството на шпионина Александър Литвиненко във

...
Русия е отговорна за убийството на шпионина Александър Литвиненко във
Коментари Харесай

Присъда срещу Русия за убийството на шпионина Литвиненко

Русия е виновна за убийството на шпионина Александър Литвиненко във Англия през 2006 година. Това е окончателното решение на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ), оповестено през днешния ден на уеб страницата на институцията.

Според документа той е токсичен с радиоактивния изотоп полоний 210 в Лондон и е умрял няколко седмици по-късно. Делото е заведено от вдовицата на Литвиненко, Мария Анна Картър. В него в детайли са разказани събитията към гибелта на мъжа.

 „ Установено е, че убийството на Литвиненко може да се припише на Русия “, се споделя в изказването. Заподозрени за случая са Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, също сътрудници на съветското разузнаване.

Според Европейски съд по правата на човека държавното управление на Русия не е направило „ сериозен опит “ да даде информация дали двамата са забъркани, както и да оспори констатациите на Обединеното кралство.

„ Няма доказателства, че някой от двамата е имал някаква персонална причина да убие господин Литвиненко и в случай че действаха от свое име, нямаше да имат достъп до редкия радиоактивен изотоп, употребен за отравянето му “, написа още в решението.

Съдът е приел, че Русия би трябвало да изплати на Картър 100 хиляди евро за неимуществени вреди и 22 500 евро разходи по делото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР