Русия е осъдена от Европейския съд по правата на човека

...
Русия е осъдена от Европейския съд по правата на човека
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Русия не може да се пребори с домашното насилие

Русия е наказана от Европейския съд по правата на индивида /ЕСПЧ/ да заплати над 370 000 евро обезщетение на Маргарита Грачова, чиито ръце са били отрязани от брачна половинка ѝ, заяви BBC. Европейски съд по правата на човека съобщи, че Русия не е съумяла да се пребори с домашното принуждение, и постанови да бъдат обезщетени четири дами, които са били брутално нападнати от съпрузите си.

Сред тях е Маргарита Грачова, чийто брачен партньор я отвлича през 2017 година и я атакува с секира. Съдът постанови Русия да направи незабавни законодателни промени, с цел да спре сходни набези в бъдеще. Той съобщи, че домашното принуждение против дами се случва в " замайващ мащаб " и че Русия е нарушила два члена от Европейската спогодба за правата на индивида.
Разказ за домашното принуждение и неволите на една бежанка - историята на Кубра от Афганистан
" Харманли, през вчерашния ден. Това е Кубра от Афганистан. Тя е бежанка и от няколко години е в България. Има три деца, работи като шивачка и единст...
Прочети повече
През декември 2017 година брачният партньор на госпожа Грачова я води в гората и отсича ръцете ѝ с секира. Тя към този момент е разказала на полицията за агресивното му държание, само че чиновниците са пренебрегнали недоволствата ѝ. Бившият ѝ брачен партньор Дмитрий Грачов е приет за отговорен и наказан на 14 години затвор. Съдът съобщи, че казусът на госпожа Грачова демонстрира по какъв начин съветските закони не разрешават на управляващите да разпознават домашното принуждение, до момента в който то не ескалира и не докара до тежки физически пострадвания.

Съдът прикани за законово определение на домашното принуждение и за криминализиране на всички причинители. През 2017 година президентът Владимир Путин подписа закон, който смекчава наказванията за домашно принуждение. Първите нарушавания, при които жертвата не е приета в болница, към този момент не се третират като престъпни закононарушения, а наказванията бяха понижени.

„ Ние спечелихме! ", написа във Facebook Мари Давтян, един от юристите, представляващи дамите.

" Всяка от тези дами е била съществено засегната вследствие на бездействието на страната в обстановка на домашно принуждение ", сподели тя. Преди това Русия се беше противопоставила на настояванията на дамите за обезщетение, написа БГНЕС. 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР