Русия е огромна държава, която държи 6000 ядрени бойни глави.

...
Русия е огромна държава, която държи 6000 ядрени бойни глави.
Коментари Харесай

Джефри Сакс за санкциите срещу Русия: Това Путин леко ще го преживее

" Русия е голяма страна, която държи 6000 нуклеарни бойни глави. Да я сложим на колене е просто нереална, неизпълнима концепция. Аз не знам какво имат в главите си тези хора, които я измислиха ".

Специалист по разрастващи се стопански системи, Джефри Сакс вижда в украинския спор огромния неуспех на Запада. Той смята, че Германия би трябвало да се обърне с лице към Путин, и че по-нататъшните антируски наказания съставляват непростим риск за самия Запад.

Струва си да бъде чут Сакс, тъй като той съветва съветското държавно управление още през 90-те години. Особено скъпо е мнението му за способността на Русия да се опълчи на глобите. Интервю с Джефри Сакс разгласява " Шпигел ".

- Господин Сакс, няколко дни преди спора с навлизането на съветските войски на територията на Украйна вие казвахте, че би трябвало да реализираме компромис с Русия. А в това време Путин евентуално към този момент е бил решил да направи този избор, за който разбрахме на 24 февруари. Можеше ли Западът по някакъв метод да спре Путин?

- Да, ние бихме могли доста по-сериозно да се опитаме да предотвратим такова развиване на събитията. Сега ситуацията е страховито. И основния смут аз виждам в това, по какъв начин Западът реагира на събитията в Украйна. Всички тези безотговорни диалози за затваряне въздушното пространство над Украйна и за доставка на бойни самолети от Запада за украинците. Ние като простаци се потупваме един различен по раменете и възпяваме войнишкия подвиг. А в действителност сме длъжни вместо това да търсим и да намерим дипломатическо решение. Русия също има персонална отговорност, само че нали в края на краищата Съединени американски щати и Европа доведоха Украйна до сегашната невъзможна обстановка. Нали Съединени американски щати и Европейски Съюз по едно и също време дадоха обещание на Украйна участие в НАТО, а през днешния ден не ѝ дават никаква действителна отбрана от Русия. Макар че беше безусловно ясно, че Украйна в обозримо бъдеще няма да влезе в НАТО, западните политици непрекъснато повдигаха тази тематика. Последният път тази реторика бе употребена на срещата на върха на НАТО предходната година. И тези дейности предизвикаха във висша степен Русия.

- Но нали самата Украйна искаше да влезе в НАТО. Държавите имат право сами да избират в какви съюзи да влизат.

- Да, доста страни желаят да са в НАТО, само че това не значи, че решението да бъдат признати всички в Североатлантическия алианс би било върхът на здравия разсъдък. Как биха реагирали Съединени американски щати, в случай че внезапно Мексико влезе във боен съюз с Пекин? Да, тогава Съединени американски щати в същата секунда биха почнали там специфична интервенция. По този пункт американската външнополитическа теория не е претърпяла никакви промени от 1823 година Според нея чужденци-аутсайдери не би трябвало да смеят да се месят в работите на нашите съседи - ето това е целия „ месидж “. Президентът Байдън се базира на правото на нациите да си избират съюзи, в които да влизат, само че в действителност съгласно него става дума за нещо друго, че Съединени американски щати търсят благоприятни условия да основават в разнообразни точки на света съюзи в интерес на своите ползи. И също по този начин те се стремят никой да не може да им основава спънки при реализацията на тази активност. Също по този начин и Русия не би трябвало да може да им пречи.

- Но белким дейностите на Русия (Крим, Донбас, спецоперация), белким тези дейности не приказват, че страхът на Украйна пред Русия не е най-малко отчасти оневинен? Нима не си струваше да приемем Украйна в НАТО още доста, доста по-рано?

- Тогава до въоръжен спор нещата също биха стигнали доста, доста по-рано. Съмнявам се, че Русия ще стои и безучастно ще гледа по какъв начин НАТО мести границите си по територията на Украйна.

- Западът изясни, че залага на мощни стопански наказания, призвани да принуждават Кремъл да се подчини. Ще сработи ли тази тактика?

- Америка на вятъра си мисли, че държи всички козове, от експортните наказания до системата SWIFT. Разбира се може и по този начин да стане, че по някакво знамение западните наказания против Русия да сработят. Но аз нямам доверие в това... Аз предвиждам друго развиване на събитията, обилни отрицателни последици за стопанските системи на целия останал свят, с изключение на Русия. И нямам доверие, че глобите могат да трансформират доста съветската политика във връзка с Украйна. Санкциите няма да прекратят този спор.

- А какво ви прави толкоз убеден, че няма да го прекратят?

- Ние имаме опит, глобите са характерен инструмент на американската външна политика и американците постоянно се хващат за тях, само че те рядко сработват. Във Венецуела Съединени американски щати пробваха точно със наказания да се избавят от президента Мадуро. И това сработи ли? Днес ние се обръщаме към Венецуела в качеството си на молител. Ние желаеме от нея да замести „ отпадналите “ размери за доставка на съветски петрол. В случая с Иран и в тази ситуация със Северна Корея, освен Съединени американски щати, а и целият наложил върху тях наказания Запад се провали с тропот. Ние не сменихме там режимите, а в този момент желаеме да сложим на колене къде, къде по-голяма по размери страна. Русия е голяма страна, която държи 1600 нуклеарни бойни глави. Да я сложим на колене е просто нереална, неизпълнима концепция. Аз не знам какво имат в главите си тези хора, които я измислиха.

- Но има признаци, че глобите работят. Русия от ден на ден се изолира в стопански проект... Даже някои елементи от съветския хайлайф приказват към този момент за дипломатическо решение на въпроса.

- Мисля, че Путин леко ще преживее това. За разлика от Джо Байдън и Доналд Тръмп, Путин се употребява с действителна поддръжка на популацията и за преизбирането му не са нужни скъпи пропагандни акции и не зависи от богати спонсори на такива акции. Разбира се, на нас към този момент след доста години ни стана ясно, че в съветската политика всичко е допустимо. Да се надяваме обаче, че глобите ще доведат до „ промяна на режима “ в Москва? И да се надяваме на това обществено - това просто е политическо измамничество. При това нашите специалисти очевидно се занимават със измамничество, макар ползите на Украйна. Ако приказваме за рискове и безумство, тогава отчетете, че горещи глави има и у нас, в Съединени американски щати, и преди всичко измежду републиканците. Ако те реализиран своето и НАТО, да кажем, разгласи, че затваря въздушното пространство над Украйна, днешният спор може да прерасне в световна злополука.

Източник: Inosmi.ru

Превод от съветски: Никола Стефанов
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР