Русия е натрупала 93 милиарда евро приходи през първите 100

...
Русия е натрупала 93 милиарда евро приходи през първите 100
Коментари Харесай

Русия е спечелила 93 млрд. евро от износ на изкопаеми горива за 100-те дни война

Русия е натрупала 93 милиарда евро доходи през първите 100 дни на войната против Украйна от износа на изкопаеми горива, от които по-голямата част са били ориентирани към Европейски Съюз. Това се показва в отчет на самостоятелен център за изследвания, оповестен през днешния ден и представен от Франс прес, който подчертава върху Франция.

Публикацията на Центъра за изследвания на силата и чистия въздух (CREA), основан във Финландия, се появява на фона на натиска от страна на Украйна към западните държавни управления да спрат всякаква търговия с Русия, с цел да не пълнят военната хазна на Кремъл, предава Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз наскоро реши да наложи поетапно ембарго (с някои изключения) върху вноса на нефт от Русия. Търговията с съветският газ, от който блокът е мощно подвластен, към този момент не е наранена.

Според самостоятелния център 61% от вноса на изкопаеми горива или към 57 милиарда евро през първите 100 дни на войната (24 февруари – 3 юни – бел. АФП) са били за Европейски Съюз. Най-големите вносители са били Китай (12,6 милиарда евро), Германия (12,1 милиарда евро) и Италия (7,8 милиарда евро).

Приходите на Русия са най-много от продажбата на недопечен нефт (46 милиарда евро), следван от газ, превозен по газопроводите (24 милиарда евро), петролни артикули, полутечен природен газ и въглища.

Русия е траяла да натрупа доходи макар спада на продажбите през май и обстоятелството, че е принудена да продава на доста ниски цени на интернационалните пазари. Въпреки намаляването на размерите обаче страната се е възползвала от международното покачване на котировките на енергийните първични материали.

Ако някои страни са положили старания да понижат вноса (Полша, Финландия, балтийски страни), то други са нараснали покупките си: Китай, Индия, ОАЕ, даже и Франция, съгласно центъра за изследвания.

Докато Европейски Съюз цели да наложи по-стриктни наказания против Русия, Франция е нараснала вноса си, ставайки най-големият покупател на съветски полутечен природен газ в света, акцентира анализаторът от центъра Лаури Миливирта.

Става дума за покупки в брой, а не за дълготрайни контракти, което значи, че Франция напълно умишлено е решила да прибегне към съветска сила макар нашествието в Украйна, счита експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР