Русия е направила с близо 10 процента по-малко тестове за

...
Русия е направила с близо 10 процента по-малко тестове за
Коментари Харесай

Защо в Русия чакат с дни да бъдат тествани за Covid-19

Русия е направила с близо 10 % по-малко проби за Ковид-19 този месец в съпоставяне със същия интервал на предишния макар увеличението на записаните инфектирани, сочат публични данни. Това повдига въпроси за способността на управляващите да вземат под надзор разпространяването на инфекцията.

Извън благоденствуващата Москва хора със признаци на Ковид-19 могат да чакат с дни, с цел да бъдат тествани, и лекарите от време на време въобще отхвърлят да им създадат проби, излиза наяве от изявленията на Ройтерс с пациенти, медици и държавни чиновници в 11 района.

Роспотребнадзор - контролният орган в региона на опазването на здравето, на 16 ноември подреди увеличение на тестването. Въпреки това броят на направените през първата половина на декември проби понижа с 825 000 или 11 % спрямо първата половина на ноември, сочат калкулации на Ройтерс, осъществени въз основата на публични данни.

От 16 ноември " Роспотребнадзор " позволи на медицинските служащи да не тестват хора, които са били в контакт със инфектирани, само че нямат признаци, което съгласно анализатори може да е причина за част от намаляването на тестванията.

Здравното министерство, " Роспотребнадзор и националният действен щаб за битка с инфекцията не дадоха отговор на запитванията на организацията каква е повода за намаляването на тестванията.

Двама локални чиновници и доктор - надлежно от Централния и Поволжския федерален окръг и Нижегородска област, споделиха пред Ройтерс при изискване да останат анонимни, че здравните служащи в районите импровизирано са инструктирани от ръководителите си или локалните управляващи да понижат тестването поради дефицита на лекари.

Служител от Централния федерален окръг сподели, че лекарите са задължени да насочват пациентите с грипоподобни признаци за тестване, каквито са формалните правила, само че на процедура това е " невероятно " поради големия им брой.

Случаите на Ковид-19 в Русия се усилват от септември, достигайки на 6 декември връх от 29 000 на дневна база.

Кремъл се отхвърли от въвеждането на втора строга карантина, като съобщи, че ограниченията в някои райони, включващи ограничение на събиранията и наложително прекосяване към отдалечено образование и работа, където това е допустимо, както и самоизолирането за по-възрастните жители, са задоволителни.

" Повече проби значи повече открити случаи "

Русия, която е на девето място в света по население, е записала повече от 2,7 милиона случая на Ковид-19, с което заема четвърто място в света по този индикатор, както и 47 968 умряли от болестта.

Според държавната статистическа работа Росстат в Русия единствено през октомври са били регистрирани съвсем 50 000 повече смъртни случая в съпоставяне със същия месец на предходната година. Кремъл съобщи, че данните се нуждаят от изчерпателен разбор.

Алексей Ракша, демограф и някогашен консултант във Федералната работа за държавна статистика, сподели, че съгласно него действителният брой за случаите на Ковид-19 е 10-15 пъти по-висок, базирайки изчисленията си върху разнообразни публични данни и лични статистически изследвания. " Всички публични данни за откритите случаи могат да бъдат изхвърлени на боклука ", сподели той.

Борис Овчинников, анализатор в изследователската компания " Дейта Инсайт " (Data Insight), съобщи, че съгласно него намаляването на тестването е един от инструментите, употребявани от управляващите, с цел да " въздействат " на статистиката.

" Повече проби значи повече открити случаи ", добави той.

Русия декларира, че афишира всички лабораторно открити случаи на Ковид-19, което се счита за най-надеждния способ. Тя не е единствената страна, в която хората оповестяват за сложен достъп до тестване, само че множеството страни ускоряват тестването, тъй като виждат в него жизненоважен метод за разкриване и ограничение на разпространяването на вируса.

В Гусев, град в Западна Русия, Маргарита Якутенко сподели, че тя, както и 56-годишната й майка, брачният партньор и трите им деца са развили признаци на Ковид-19 предишния месец, само че медиците отказали да ги тестват, насочвайки ги към персоналния им доктор за нормално лекуване.

Състоянието на майка й бързо се влошило и тя вдигнала висока температура - 40 градуса, само че е била тествана едвам на осмия ден от болестта, когато болничното заведение се съгласила да направи рентгенова фотография на белите й дробове и я диагностицирали с пневмония, споделя Якутенко.

Майка й, която дала позитивна проба за Ковид-19, е била приета в болница и останала в болница няколко седмици. Съпругът й е бил тестван 10 дни, откакто се разболял, и тестът му била негативна, а на другите членове на фамилията въобще не били направени проби, добавя дамата.

В село в региона на Липецк чистачката Светлана, която не пожела да ни каже семейството си, сподели, че лекарите са отказали да я тестват, макар че е имала температура, кашлица и е изгубила усет и подушване - трите основни признака на Ковид-19.

Тя платила 1300 рубли (18 долара) от месечната си заплата от 10 000 рубли, с цел да бъде тествана в частен кабинет и тестът й се оказала позитивна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР