Русия е извършила масирана атака с ракети и дронове срещу

...
Русия е извършила масирана атака с ракети и дронове срещу
Коментари Харесай

Масиран удар по Украйна. Русия атакува с ракети Киев и други градове в цялата страна

Русия е направила масирана офанзива с ракети и дронове против цяла Украйна. През нощта и сутринта на 29 декември в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове са се чули детонации, има убити и ранени.

Украинският министър председател Денис Шмихал сподели, че е имало, ориентирани против гражданска и сериозна инфраструктура, заяви Радио Свобода.

Масираната офанзива против цивилни обекти се прави на фона на новината от преди два дни за завладяването на стратегическия украински град Мариинка от съветските сили. Както и за идно разполагане на най-новите съветски далекобойни гаубици на бойното поле против украинските сили.

Според Би Би Си интензивните въздушни офанзиви са пряк отговор на от украинска ракета в окупираното кримско пристанище Феодосия на 26 декември.

Рано на 29 декември е била оповестена въздушна паника в цялата страна, като военните са призовали хората да се скрият в бомбоубежищата.

Президентът Зеленски заяви, че са изстреляни 110 ракети в една от най-масираните офанзиви против Украйна от началото на войната. Според военните управляващи общо съветските ракети и дронове са били 158. От тях са били прихванати 27 дронове и 87 ракети.

Current Time цитира представителя на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат , който споделя, че съветските офанзиви са осъществени с хиперзвукови, крилати и балистични ракети, които са сложни за прихващане. Имало е и удари с дронове.

В Киев са ранени 17 души, а един човек е погубен в склад, ударен от ракетни парчета. По предварителни данни има още трима души под руините, като други трима са били извадени, заяви кметът на града Виталий Кличко. Експлозия е развалила и постройката на метростанция Лукяновская, която служи за бомбоубежище.
 Дим се издига в небето над Киев след удари на съветска ракета и дрон, 29 декември 2023 година
Ръководителят на градската военна администрация на Киев Сергей Попко заяви за вреди на жилищна постройка в квартал Шевченко и пожар в гараж. В Дарницки регион е потърпевша частна жилищна постройка, а в Святошински регион гори необитаема многоетажна постройка, както и три паркирани наоколо коли.

Местните управляващи в Днипро оповестяват за четирима убити и над 10 ранени при офанзиви против родилен дом и търговски център в централния украински град. Министерството на здравеопазването заяви, че друго здравно заведение в Днепър също е потърпевшо, само че пациентите и личният състав са отвън заплаха.

Съобщава се за минимум двама убити и още 15 ранени при въздушни удари и по град Одеса в южна Украйна. Областният шеф сподели, че измежду ударените обекти има и жилищни здания.

Един човек е погубен и в западния град Лвов . Кметът на града Андрей Садови оповестява и за голям брой ранени, на фона на продължаващи детонации. По думите му Лвов е бил нападнат от повече от 10 дрона. Пострадали са постройките на три учебни заведения и една детска градина.

Харков е бил обстрелван с ракети С-300 и Х-22, съгласно кмета на града Игор Терехов. Ръководителят на регионалната администрация на Харков Олег Синегубов сподели, че в града са осъществени минимум 20 удара, при които един човек е умрял, а други 11 са ранени. Нанесени са вреди на хранилища, транспортни депа и цивилен предприятия. В едно от лечебните заведения в града взривната вълна е развалила покрива и прозорците. Пострадала е и кола за спешна помощ.

Украйна и голям брой западни водачи упрекват Русия, че непрекъснато нападна цивилни и гражданска инфраструктура. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън „ боен нарушител “ за дейностите му против Украйна.

От своя страна Русия от самото начало отхвърля да нападна цивилни жители, макар множеството доказателства за противното, документирани от медиите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР