Русия е изправена пред рязък спад в производството на бензин

...
Русия е изправена пред рязък спад в производството на бензин
Коментари Харесай

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

Русия е изправена пред внезапен спад в производството на бензин след поредност от украински удари с дронове, които сковаха активността на огромните рафинерии на " Роснефт " и " Лукойл ". През последната седмица производството на авто бензин в страната е спаднало със 7,4% и възлиза на 754,6 хиляди тона, заяви Росстат в сряда.
 
 Роснефт Роснефт Източник: Роснефт
Седмица по-рано в Русия са създадени 815,3 хиляди тона бензин, за седмицата от 4 до 10 март - 838,9 хиляди тона. Така за три седмици съветската стопанска система е изгубила 10,1% от производството на бензин. Производството на дизелово гориво за същия интервал е потънало с 3,9% до 1,648 млн.
Според оценки на Ройтерс 14% от първичните мощности за пречистване на нефт в съветските рафинерии сега бездействат, от които съвсем 10% се падат на рафинериите, които създават бензин и дизелово гориво за вътрешния пазар.
 
 Горящата рафинерия в Рязан Горящата рафинерия в Рязан Източник: Telegram
На 13 март най-голямата рафинерия на " Роснефт " в Рязан, която доставя гориво за Москва и района, беше ударена с безпилотни летателни апарати. След пожара в завода стопираха работа два блока, вследствие на което производството на бензин спадна с една трета (3,3 хиляди тона на ден), а дизеловото гориво с повече от половината (5,8 хиляди тона на ден). 
 
На 16 март заради офанзива с безпилотни летателни апарати, единственото настоящо звено за пречистване на нефт в рафинерията в Сизран се възпламени, а предишния уикенд спря работа един от двата блока за пречистване на нефт в рафинерията " Куйбишев " на " Роснефт ".
 
 Горяща съветска рафинерия Горяща съветска рафинерия Източник: Скрийншот/Telegram
Заради опасността от дефицит на горива Русия е почнала договаряния с Беларус за импорт на бензин, оповестиха източници от промишлеността пред Ройтерс. Според тях съветските компании могат да усилят доставките на нефт за беларуските рафинерии - " Нафтан " и " Мозир " с потенциал от по 12 млн. тона годишно. Горивото от тези рафинерии се възнамерява да бъде закупено за съветския пазар, само че договарянията " не са лесни ", споделя един от източниците пред Ройтерс: " За Беларус е преференциално да изнася петролните си артикули ".
 
Все още не е ясно тъкмо какъв брой беларуски бензин ще бъде нужен: обстановката на пазара на горива на Руската федерация непрестанно се трансформира, в рафинериите пораждат нови пожари. " Ако ремонтите могат да приключат за малко време, тогава дефицитът на гориво няма да бъде доста видим ", сподели източник от една от огромните петролни компании пред организацията.
 
От 11 март, след поредност от повреди в огромните рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се нараснали с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР