Русия е изпратила наемници от Сирия в Либия, за да

...
Русия е изпратила наемници от Сирия в Либия, за да
Коментари Харесай

Русия е изпратила още наемници в Либия, пише арабски вестник

Русия е изпратила наемници от Сирия в Либия, с цел да се борят на страната на бунтовническия пълководец Халифа Хафтар.

Това написа основаният в Лондон арабскоезичен вестник " Ал джадид ", като цитира неназовани източници. Според " Ал араби ал джадид " решението е било подкрепено от Обединените арабски емирства и Египет. Вестникът, притежаван от катарска медийна компания, твърди, че работи за даване на уравновесена информация в контраст на катарската телевизия " Ал Джазира ".

Според обявата два съветски военни самолета са кацнали на летището на Бенгази (град, следен от Хафтар) в последните три дни. Бойците на борда им обаче не са от към този момент известната частна военна компания " Вагнер ", сражавала се в Сирия и Украйна и с наемници в няколко африкански страни.

Става дума за съветските компании " Моран " и " Щит ". Изпратени са и сирийски жители, работили с съветските сили, написа " Ал джадид ".

Новината, която (както наличието на други наемници в Либия) не се удостоверява публично, следва решението на Турция да изпрати военнослужещи в Либия, към този момент със съветническа и обучителна задача. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи през вчерашния ден, че наемниците към този момент се насочат към северноафриканската страна.

Триполи против Бенгази

Турция поддържа приетото от Организация на обединените нации Правителство на националното единодушие (ПНС), против чиито сили се бори Либийската национална войска (ЛНА) на Хафтар. Това са двата съществени центъра на властта - надлежно в западната и източната част на страната - от свалянето на Муаммар Кадафи насам. Явни поддръжници на кабинета в Триполи са Турция и Катар, той се употребява и с поддръжката на Италия.

Турция е изразявала гнева си против изпращането на наемници от Русия в Либия. Вчера външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че бойците не могат да донесат мир на страната, а самият Ердоган е отправял рецензии към Русия поради разполагането на бойци от " Вагнер ".

Същевременно изявления в няколко медии от последните седмици сочат, че Анкара обмисля изпращането на сирийски бойци от поддържаните от нея структури в Либия. Подобни стъпки, както и разполагането на военнослужещи, се посрещат с безпокойствие от Египет, който счита, че Турция работи за дестабилизацията му.

 Командирът на Либийската национална войска Халифа Хафтар (вляво) и министър председателят от Правителството на националното единодушие Файез ас Сарадж (третият отляво надясно).
© Associated Press

Командирът на Либийската национална войска Халифа Хафтар (вляво) и министър председателят от Правителството на националното единодушие Файез ас Сарадж (третият отляво надясно).

След началото на офанзивата против Триполи в април Хафтар, който и тогава разясняваше огромни територии в Либия, среща компликации в настъплението против либийската столица. ЛНА се разграничи от удар край нея с цивилни жертви тази неделя, само че в това време направи пробив в различен западен град - Сирт. ЛНА в началото разгласи, че е овладяла Сирт, следен от ПНС от изтласкването на " Ислямска страна " през 2016 година, само че кабинетът в Триполи отхвърля.

По данни на Организация на обединените нации убитите по време на офанзивата от април насам са над 1000 души, а ранените са 5000. На 12 декември Хафтар разгласи, че стартира " решаващата борба " за преодоляването на Триполи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР