Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа

...
Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа
Коментари Харесай

Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа

Русия е подготвена да възобнови доставките на газ за Европа през газопровода Ямал-Европа. Това разгласи  руският вицепремиер Александър Новак пред държавната организация ТАСС, представена от Reuters.

" Европейският пазар остава настоящ, защото дефицитът на газ продължава и ние имаме всички благоприятни условия да обновим доставките. Например, газопроводът Ямал за Европа, който беше спрян по политически аргументи, остава необработен ”, акцентира Новак.

Газопроводът Ямал-Европа нормално тече на запад, само че е съвсем извърнат от декември 2021 година, защото Полша се отхвърли да купува от Русия. През май Варшава приключи съглашението си с Москва, откакто по-рано отхвърли настояването да заплаща в рубли.

Руският снабдител " Газпром " отговори със прекъсване на доставките и съобщи, че към този момент няма да може да изнася газ през Полша, откакто Москва наложи наказания на компанията, която оперира полския сектор от тръбата.

Новак напомни, че Кремъл договаря за спомагателни доставки на газ през Турция след основаването на хъб. Вицепремиерът уточни, че Москва чака да достави 21 млрд.куб.м (bcm) полутечен природен газ (LNG) за Европа през 2022 година

„ Тази година успяхме доста да увеличим доставките на LNG за Европа. За 11-те месеца на 2022 година те се усилиха до 19,4 млрд.куб.м, а до края на годината се чакат 21 млрд.куб.м ”, означи Новак.

В изявление за ТАСС той заяви, че Русия се е договорила с Азербайджан да усили доставките на газ за вътрешното си ползване. „ В бъдеще, когато усилят производството на газ, ще можем да обсъждаме суапове “, посочи Новак. По думите му Москва разисква по-голям експорт на суровината за Казахстан и Узбекистан. В дълготраен проект Русия може да експортира своя природен газ до пазарите на Афганистан и Пакистан, или употребявайки инфраструктурата на Централна Азия или посредством суап от територията на Иран.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР