Русия е готова да се включи в преговорите за рестарта

...
Русия е готова да се включи в преговорите за рестарта
Коментари Харесай

Русия готова да се включи в преговорите за рестарт на АЕЦ Белене

Русия е подготвена да се включи в договарянията за рестарта на АЕЦ " Белене ". Това е оповестил съветският президент Владимир Путин по време на телефонен диалог с премиера Бойко Борисов. 

По време на телефонния диалог Путин е поздравил Борисов по случай националния празник на България. 

Двамата са разискали енергийните планове у нас. 

Борисов е показал концепцията си за развиване на плана за АЕЦ „ Белене “ като общобалкански, като концепцията е срещнала поддръжка от сътрудниците му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин пък изразил подготвеност страната му да се включи в разискванията при възобновяване на работата по плана, оповестиха от държавната пресслужба.

По време на диалога е разисквано и развиването на газовия хъб „ Балкан “ и опциите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и цялостни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка е коментирано и построяването на газопровода „ Турски поток “, като съветският президент е обяснил, че планът в огромната си част е изпълнен, а Борисов е уведомил, че се чака на 1 юни да е подготвена интерконекторната връзка сред България и Турция.

Двамата са разгледали и вид за създаване на отклоняване от газопровода " Турски поток ", което да доближава директно до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин са подчертали, че двустранният разговор се развива добре и се следи прогрес в връзките в редица сфери на стопанската система, в търговията и туризма - стокооборотът сред България и Русия е повишен с 24% през 2017 година, а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хиляди, което е с 1,3 на 100 повече от 2016 година

Борисов е срещнал Путин и с развиването на тематиката за Западните Балкани, върху която подчертава Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – създаване на транспортна и цифрова съгласуваност в района, както и развиване на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Коментирано е и провеждането на среща сред двамата по време на българското председателство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР