Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия след атаките

...
Русия е готова да помогне на Саудитска Арабия след атаките
Коментари Харесай

Путин предлага ПВО на Саудитска Арабия след атаките над петролната индустрия

Русия е подготвена да помогне на Саудитска Арабия след офанзивите против петролната промишленост на Саудитска Арабия, в случай че е належащо, съобщи съветският президент Владимир Путин след диалози с водачите на Турция и Иран в Анкара и предлага да закупят съветско оръжие, оповестява " Ройтерс ".

" Готови сме да предоставим съответна помощ на Саудитска Арабия и би било задоволително политическото управление на Саудитска Арабия да вземе рационално държавно решение - както направиха водачите на Иран по свое време, закупувайки С-300 и както направи президентът Ердоган, като закупи от Русия най-новите системи за Противовъздушна отбрана " Триумф " ", разяснява Путин.

Тези съветски оръжия биха защитили всички инфраструктурни уреди на Саудитска Арабия , добавя той.
 Рияд: При офанзивата са употребявани ирански оръжия
Рияд: При офанзивата са употребявани ирански оръжия

Водената от Рияд военна коалиция в Йемен съобщи, че офанзивата против саудитските рафинерии е осъществена с ирански оръжия, а не с оръжия от Йемен

Коментарите на съветския президент явно са ориентирани повече към Вашингтон, в сравнение с към Рияд , и Рохани, и иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф изпитват очевидно наслаждение от " троленето " по американския президент , като се усмихват сърдечно, до момента в който Путин приказва с искра в очите, написа " Политико.

Съединени американски щати от дълго време е против продажбата на С-300 на Техеран . В продължение на съвсем десетилетие Русия отхвърля да приключи продажбата по съглашение, подписано през 2007 година, първо се преценява с натиска от Съединени американски щати и Израел, а по-късно в осъществяване на американските наказания , наложени поради нуклеарната стратегия на Иран.

Но доставката на ракетната система завърши през 2016 година, след подписването на нуклеарното съглашение с Иран , известно като Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), което Тръмп едностранно изостави предходната година .

По същия метод, Вашингтон се оплака от проекта на Турция да купи по-модерната система С-400 и даже заплаши сурово да накаже Турция, съдружник в НАТО. Администрацията на Тръмп прикани Ердоган вместо това, да купи системата за противовъздушна защита Patriot , направена от Raytheon, американски реализатор за защитата на Съединени американски щати.
 Съединени американски щати разполагат с данни, че офанзивата против саудитската рафинерия идва от Иран
Съединени американски щати разполагат с данни, че офанзивата против саудитската рафинерия идва от Иран

Съобщава се за разследваща информация…

Турция по този начин или другояче продължи с покупката и в отговор администрацията на Тръмп забрани на Турция да взе участие в програмата за изтребител F-35 . Но Тръмп е свикан да накаже по-тежко Турция, в това число от Комитета по външни работи на Камарата, който предишния месец прикани Белия дом да наложи наказания.

Освен разногласията по отношение на системите за противовъздушна защита, Саудитска Арабия също е един от най-големите купувачи на американско оръжие и различен боен хардуер , а Тръмп неведнъж се хвали с посредничеството на огромни покупко-продажби с Рияд.

Тръмп даже наложи несъгласие върху напъните на Конгреса на Съединени американски щати за блокиране на продажбите на оръжие в Саудитска Арабия като наказване поради убийството на журналиста Джамал Кашоги.

След двустранна среща с Рохани, Путин акцентира продължаващата поддръжка на Русия за JCPOA, макар отдръпването на Тръмп . И иранският, и съветският водачи приказваха за триумфа на техните старания за възстановяване на икономическите връзки.
 Паника на петролните пазари
Паника на петролните пазари

Саудитската компания " Aramco " загубиоколо 5,7 милиона барела поради офанзивата...

Русия е третият максимален производител на нефт в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия , тъй че евентуално може да се възползва от всяко спиране на производството на саудитски нефт , както и от скока в цените на петрола в международен мащаб, последвали офанзивите през уикенда.

Но офанзивата и отговорът на Тръмп дават опция на Путин да подчертае пониженото въздействие на Вашингтон в Близкия изток , както и изолацията на Тръмп по въпроса за нуклеарната договорка с Иран.

Европейски Съюз и другите европейски участници в JCPOA, Франция, Германия и Обединеното кралство, остават ангажирани по договорката , макар отдръпването на Тръмп. Критиците на Тръмп настояват, че той е отговорен за напрежението , довело до нападението през уикенда поради отдръпването му от нуклеарната договорка.

Френският президент Еманюел Макрон се пробва да провежда среща сред Тръмп и Рохани , ориентирана към облекчение на напрежението и понижаване на риска от война . Тръмп разяснява, че е отворен за сходни диалози, само че Техеран към този момент изключи всяка опция за такава среща в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица в Ню Йорк.
 Никакви диалози със Съединени американски щати, отсече Иран
Никакви диалози със Съединени американски щати, отсече Иран

Позицията е на висшия водач Али Хаменеи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР