Русия е готова, ако получи официално запитване, да разгледа възможностите

...
Русия е готова, ако получи официално запитване, да разгледа възможностите
Коментари Харесай

Мария Захарова: Русия е готова да съдейства на България

Русия е подготвена, в случай че получи публично питане, да прегледа опциите за подпомагане на България в следствието на детонациите в оръжейни хранилища. Това съобщи през днешния ден на брифинг говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В случай на постъпване на надлежно питане към съветските способени органи, те ще го прегледат по открития ред и съгласно настоящите двустранни съглашения по тези въпроси ", сподели говорителката. Захарова означи, че не би желала да навлиза в тематиката и да дава оценка дали връзките сред Русия и България са стигнали в задънена улица след последните събития.

Тя съобщи, че Русия има за приоритет " взаимоотношението, съдействието, развиването на връзките " и изхожда от " тези правила, които са основополагащи в интернационалното право ". " Друг въпрос е, че на дейности, носещи или вражески темперамент, или неприятелски темперамент, или такива, които очевидно приказват за непозволено, неравноправно, несъответстващо отношение към построяването на контакти и връзки, на сходно нещо ще отговаряме ", добави Захарова.

Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова през днешния ден бе поканена за среща с изпълняващата длъжността вицепремиер и външен министър на България Екатерина Захариева. Те са провели " нескончаем и изчерпателен " диалог, разискван е бил необятен кръг въпроси от дневния ред с акцент върху следствието от българската прокуратура на детонациите в оръжейни фабрики в България през интервала 2011-2020 година, за които българските управляващи подозират шестима съветски жители. След диалога българското външно министерство излезе с публично изказване, в което се показва, че България ще експулсира още един съветски посланик. След срещата Митрофанова изрази в изявление за ТАСС мнението, че политическото напрежение в двустранните връзки пречи на развиването на пълноценно съдействие сред двете страни.

" Със страдание бях принудена да заявя по време на диалога, че общата атмосфера в връзките сред нашите страни, съществуващото политическо напрежение не основава удобни условия за пълноценно съдействие, в това число в региона на туризма, само че по едно и също време показах вяра за превъзмогване на казуса с доверието сред нашите страни ", сподели Митрофанова. " Предпазлив оптимизъм за това, че въпреки всичко ще поемем към нормализиране на връзките сред нашите страните, към момента съществува. Още повече, че по време на диалозите успяхме да реализираме избрани взаимни отстъпки в връзките и вероятностите за съдействие. Разчитам, че прагматизмът в връзките ни ще надделее ", добави посланичката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР