Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни граждани,

...
Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни граждани,
Коментари Харесай

ООН: Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни в Украйна

Русия е екзекутирала без съд и присъда 77 цивилни жители, арестувани случайно по време на войната в Украйна, сочи отчет на Организация на обединените нации, оповестен през днешния ден.

Откакто Русия стартира нашествието си през февруари 2022 година, Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна е документирала 864 самостоятелни случая на случайно задържане от страна на Русия, доста от които са равносилни и на насилствени изгубвания.

" Документирахме изтезанието по бързата процедура на 77 цивилни жители, до момента в който са били случайно арестувани от Руската федерация ", съобщи Матилда Богнер, началник на задачата, на брифинг в Женева, представена от Агенция Франс Прес. Това са 72 мъже и 5 дами, а други двама арестувани мъже са умряли вследствие на изтезания, безчовечен условия на задържане и отвод на здравна помощ.

Руските въоръжени сили са взели участие в необятно публикувани изтезания и малтретиране на цивилни арестувани лица, сподели още Богнер. " Повечето от интервюираните от нас обявиха, че са били измъчвани и измъчвани, а в някои случаи са били подложени на полово принуждение ", което включва и обезчестяване. " Изтезанията са били употребявани, с цел да бъдат принудени жертвите да признаят, че оказват помощ на украинските въоръжени сили, да бъдат принудени да сътрудничат на окупационните управляващи или да бъдат сплашвани тези, които имат проукраински възгледи. "

Констатациите в отчета се основават на 1136 диалози с потърпевши, очевидци и други лица, както и на 274 визити на място и 70 визити на публични места за задържане, ръководени от украинските управляващи. Като цяло в отчета са документирани над 900 случая на случайно задържане на цивилни лица, в това число деца.

Украйна е предоставила на мониторинговата задача безконтролен конфиденциален достъп до формалните места за задържане и до арестуваните лица, с едно изключение, до момента в който Русия не е предоставила подобен достъп макар молбите, съобщи още Матилда Богнер.

От друга страна задачата е документирала и 75 случая на случайно задържане от украинските сили за сигурност, най-вече на хора, обвинени в закононарушения, свързани с спора. Значителна част от тези случаи съставляват и принудително изгубване, осъществено основно от Службата за сигурност на Украйна, сподели Богнер. " Документирахме, че повече от половината от случайно арестуваните лица са били подложени на изтезания или малтретиране от страна на украинските сили за сигурност. Това се е случвало, до момента в който хората са били разпитвани, нормално незабавно след ареста ", сподели тя.

Мисията не е документирала никакви изтезания по бързата процедура на арестувани цивилни лица от страна на украинските сили.
ТЕМА преди 5 часа 1826 преди 6 часа 883 преди 6 часа 924
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР