Русия е атакувала с множество крилати ракети търговски кораб, който

...
Русия е атакувала с множество крилати ракети търговски кораб, който
Коментари Харесай

Русия е нападнала цивилен товарен кораб в Черно море

Русия е атакувала с голям брой крилати ракети търговски транспортен съд, който предишния месец е бил спрял на украинското пристанище Одеса. Това твърди Англия, като се базира на разкрита разследваща информация.

Нападението, осъществено на 24 август, е било предотвратено от украинската противовъздушна защита, оповестиха от английското външно министерство. За него обаче излиза наяве едвам в този момент - и то от изявление на премиера Риши Сунак пред Народното събрание.

Киев поставя старания да разреши на корабите, блокирани в пристанището на Одеса, да отплават в открити води след разпада на договорката за експорт на зърни през Черно море. Това е първият път, в който публично лице оповестява за сходен случай с транспортен съд, който е бил нападнат след началото на тези украински старания. От 18 август четири товарни кораба са отплавали от Одеса.

Според премиера Сунак осуетената офанзива против кораба със зърно е съумяла само да " покаже какъв брой обезверен е Путин ".

" Украйна има право да изнася стоките си през интернационалните води и има моралното право да транспортира зърно, което оказва помощ за изхранването на света ", сподели министър-председателят.

През юли Москва предизвести, че корабите, пътуващи към пристанищата на Украйна през Черно море, могат да бъдат обсъждани като военни цели.

Предупреждението пристигна, откакто Русия се отдръпна от знаково съглашение за зърно, подкрепено от Организация на обединените нации, в което на цивилен товарни кораби беше обещана свободата да изнасят украинско зърно през Черно море.

Президентът Владимир Путин сложи няколко условия пред съглашението, в това число една от огромните съветски банки да бъде позволена до лобалната платежна система - в последна сметка той изтегли страната от договорката. Впоследствие инициира серия от удари по пристанища в Южна Украйна в границите на няколко дни след отдръпването си.

В изказването си английското външно министерство съобщи, че Русия е унищожила 280 000 тона зърно, откогато се е отдръпнала от съглашението, като я упрекна в опит да " въоръжи храните и почтената търговия за сметка на останалия свят ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР