Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия

...
Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия
Коментари Харесай

Русия е предупредила Южна Африка, че арестът на Путин би означавал обявяване на война

" Русия даде ясно да се разбере, че карцерът на настоящия ѝ президент ще бъде равностоен на оповестяване на война ", написа Рамапоса в своето изказване, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има " явни проблеми с осъществяването на настояването за арест и екстрадиция на президента Путин ", написа още той. Думите му предава и Българска телеграфна агенция.

Руският водач е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август макар интернационалната заповед за неговия арест.

Кремъл заяви на 15 юли за телефонен диалог сред Рамапоса и Путин, на който южноафриканският президент (по негово искане е бил извършен разговорът) е уведомил за хода на подготовката на форума. 

На 14 юли Рамапоса даде да се разбере, че идната среща на върха на БРИКС ще се организира в присъствен формат и в нея ще вземат присъединяване президентите на всичките пет страни членки на организацията.

РЮА е изправена пред възходящ интернационален напън да удостовери, че ще извърши заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС), в случай че Путин участва срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, само че до момента не е споделила ясно по какъв начин има намерение да работи.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го упрекна в хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Рамапоса съобщи, че не може да оправдае пред южноафриканския народ " поемането на риска от война с Русия ". Напротив, той се ангажира да " отбрани националния суверенитет, мира и сигурността " на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождение от задължението да арестува Путин.

РЮА беше подложена на рецензии през 2015 година, когато отхвърли да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го съобщи на МНС.

Африкански очаквания за групата БРИКС

Групата БРИКС е способна да промени съществуващия международен ред, като го направи по-справедлив, съобщи нощес президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" БРИКС към този момент сплотява към 40% от популацията на света и работейки дружно нашата асоциация може да бъде катализатор за основаването на по-безопасен и по-справедлив международен ред ", акцентира Рамапоса в речта си на банкет във връзка провеждащата се в Йоханесбург среща на политически партии от страни от БРИКС. " Трябва да търсим решения на проблемите на бедността, глада и устойчивото развиване в полза на световния Юг ", добави той.

Рамапоса съобщи, че една от най-неотложните задания е да се реформира Организация на обединените нации и изключително Съветът за сигурност. " Интересите на разрастващите се страни би трябвало да се регистрират в по-голяма степен и тяхното наличие в структурите на интернационалните организации би трябвало да се усили ", сподели той и добави, че " това се отнася и за финансовите структури ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР