Русия беше остро разкритикувана в Съвета за сигурност на ООН

...
Русия беше остро разкритикувана в Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

ООН осъди масираните руски удари срещу Украйна вчера

Русия беше остро разкритикувана в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за масираните ракетни офанзиви и нападенията с дронове против Украйна, откакто Киев и неговите поддръжници приканиха за незабавно съвещание на 15-членния орган по отношение на ударите, съобщи Ройтерс.

Според публични представители при съветските офанзиви по цялата територия на Украйна през вчерашния ден - най-тежките от началото на войната през февруари 2022 година - са починали 31 цивилни и са били ранени над 160 души. Полша заяви, че съветска ракета наподобява е навлязла във въздушното ѝ пространство, след което се е върнала в Украйна.

,,Трагично е, че 2023 година приключва по този начин, както стартира - с опустошително принуждение против народа на Украйна. За следващ път украинците са принудени да прекарат празниците в търсене на леговище, почистване на руините и погребение на мъртвите при ледени температури, съобщи помощник-генералният секретар на Организация на обединените нации Мохамед Халед Киари``, откакто осведоми Съвета за офанзивите.

Повечето членове на Съвета, в това число Съединени американски щати, Франция и Англия, осъдиха нападенията против Украйна.

„ Вместо мир Путин избра да означи тези празници и да стартира новата година с невиждан брой офанзиви с дронове и ракетни удари против друга страна от Организация на обединените нации “, съобщи съветникът по политическите въпроси на американското непрекъснато посланичество в Организация на обединените нации Джон Кели.
Заместник-посланикът на Китай в Организация на обединените нации Гън Шуан не осъди нападенията, а прикани за „ политическо решение “ на войната в Украйна.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи в просторен отговор, че Русия е подхванала офанзиви само против военна инфраструктура в Украйна и че украинските системи за противовъздушна защита са виновни за цивилните жертви.

„ Украинските управляващи разполагат системи за Противовъздушна отбрана в жилищни региони в нарушаване на интернационалното право. Отдавна няма подозрение за това измежду украинските консуматори на обществените медии, които непосредствено предизвестяват сънародниците си. Те разгласяват от ден на ден видеоклипове, на които се вижда по какъв начин съветски ракети и безпилотни самолети поразяват военна инфраструктура и оръжейни хранилища, до момента в който украинските ракети за противовъздушна защита, откакто са пропуснали или са се отклонили от курса, падат върху жилищни здания и мирни обекти “, добави Небензя.

В отговор на думите му посланичката на Англия в Организация на обединените нации Барбара Удуърд сподели, че дейностите на Русия са единствената причина за нещастието в Украйна.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осъжда нападенията на Русия против Украйна, заяви в изказване неговият представител Стефан Дюжарик.

Нападенията против цивилни и гражданска инфраструктура нарушават интернационалното филантропично право, неприемливи са и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно, добави той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР