Рушвети за близо един милион лева, взети от полицаи на

...
Рушвети за близо един милион лева, взети от полицаи на
Коментари Харесай

Съдът гледа дела за милион от рушвети в системата на МВР

Рушвети за близо един милион лв., взети от служители на реда на разнообразни равнища в системата на Министерство на вътрешните работи, са влезнали в съда след следствие на прокуратурата и „ Вътрешна сигурност “ единствено за месец.

Това демонстрира информация в редица каузи, заведени по член 238 от Наказателния кодекс през миналата година, написа вестник Монитор. Проверката е поради разрушената преди към 10 дни група от чиновници от Икономическа полиция към столичното четвърто районно, които рекетирали със суми сред 500, 1000 и 2000 лв. на месец притежатели на заведения, гостилници и нощни питейни заведения. Всички те показали забележителен метод на живот. Обличали се скъпо, карали лъскави коли и обитавали добре уредени парцели.

Повечето от сходните каузи са от средата на предходната година и са стартирали след голям брой сигнали за злоупотреби, и то в границите на не повече от 40 дни. Само катаджиите, които са опитвали да манипулират системата за видеонаблюдение в патрулките, са към 800 души. Във „ Вътрешна сигурност “ пък са постъпили сигнали за над 100 корумпирани чиновници, и то единствено в първата половина на годината. Заведените каузи обаче са едвам 15. Останалите сигнали са били тествани, а огромна част от тях са счетени за „ отчасти основателни “. Преписките по тях обаче са предадени на прокуратурата.

Всички процеси се преглеждат единствено за месец от съдилищата в страната и сумата по тях е за към 1 млн. лв.. По някои от почналите каузи към този момент има решения на първа инстанция, а други към момента се точат. Едни от най-сериозните процеси се водят против цели групи, които са прибирали по 2500 лв. на промяна, до момента в който е трябвало да управляват пътната сигурност. Такава да вземем за пример е бандата, кръстена от вътрешното ведомство „ Палките “. Именно в това време от годината част от образуваното незаконно съдружие, облечено в униформи, получи по 3 и 4 години затвор. В редиците на заведените каузи попада и някогашният началник на „ Пътна полиция “ в Благоевград Данаил Стоицов, който също е измамен под отговорност за приемане на подкупи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР