Рушащата се от години емблематична църква Св. Петка в Русе

...
Рушащата се от години емблематична църква Св. Петка в Русе
Коментари Харесай

Ремонтират храма в Русе, умалено копие на Златната църква

Рушащата се от години емблематична черква " Св. Петка " в Русе - умалено копие на Златната черква в Преслав, строена от цар Симеон, ще бъде ремонтирана с европейски и държавни средства. Това заяви Русенският митрополит Наум.

По думите му храмът, издигнат през 1944 година, е едно същинско украшение. От повече от 30 години обаче основите на постройката се слягат, защото е на склон. Има доста пукнатини и градивни промени. Покривът тече.

" От прелестните фрески - дело на именити художници, измежду които е Харалампи Тачев, падат огромни части. Това е рисково и за богомолците, и за свещениците ", изясни митрополит Наум.

Мястото към храма също не е добре облагородено.

Така по програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния е извоюван план на стойност 1,5 млн. евро. По него са обезпечени средства за ремонт на два храма в Русе. За " Св. Петка " сумата е към 800 000 евро. Храмът " Св. Георги ", който е копие на катедралната черква " Св. Троица " в крайдунавския град, ще бъде ремонтиран с към 200 000 евро.

Отделно, преди дни държавното управление отпусна 500 000 лв. за храма " Св. Петка ". Според митрополит Наум с тези средства църквата ще бъде изцяло възобновена. По думите му това е следващото доказателство за положителната воля и положителното съдействие сред църквата и страната.

Началото на ремонта по всяка възможност ще бъде сложено през идната година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР