Русенци бранят с подписка "Вития мост" на брега на Дунав.

...
Русенци бранят с подписка "Вития мост" на брега на Дунав.
Коментари Харесай

Русенци бранят Вития мост

Русенци бранят с подписка "Вития мост " на брега на Дунав.

Предстои оборудването да бъде съборено със започването на дейностите по огромен европроект на община Русе за нова визия на кея, предава "Монитор ".

Макар и в недобро положение, мостът подухва сантиментални мемоари у жителите на града и те не желаят да се разделят с него и да одобряват, че на мястото му ще се появи нова двуетажна пасарелка.



Реализацията на трансграничния план, който се извършва в партньорство с отсрещната румънска община Гюргево, към този момент е в ход. Изсечени са дърветата по единия от скатовете, следва разрушение на остарялата кейова стена, изтриване на Конския плаж, към който русенци също имат носталгични усеща, по тази причина надигат гласове, че мястото би трябвало да се резервира.

„ Защо тези искания не бяха обявени, когато имаше публично разискване на плана, а едвам в този момент се слагат на дневен ред. Тогава беше времето да бъдат коментирани”, сподели наскоро на конференция заместник-кметът по устройство на територията в община Русе Димитър Наков.

По думите му Витият мост не отговарял на условията за налична среда на хора с физически увреждания.

Според Бойко Никифоров, който е един от основателите за подписката, строителството на асансьор за хора с инвалидни колички към настоящия мост би решило казуса.

"Така ще се резервира обичаното оборудване, а и крайбрежието ще стане налично за всички ", счита той.

Освен това наклонът на новата двуетажна пасарелка не бил съгласуван с условията за напредване на инвалиди.

„ Витият мост е спомен на цели генерации русенци. Няма екскурзиант, който да е посетил Русе и да не се е снимал там”, пази позицията си Никифоров.



Подписката за опазване на оборудването е локална гражданска самодейност. Събирането на подписи стартира на 11 септември и ще продължи 10 дни - до 20 септември.

На сесията на локалния парламент на 19 септември тя ще бъде показана на общинските съветници, които ще решат да бъде ли взета под внимание. Рано сутринта същия ден от 8:00 до 9:00 часа пред входа на общината е очакван митинг срещу разрушаването на Вития мост.

Трансграничният европейски план на Русе и Гюргево е на стойност 7 349 963 евро.



Целта му е напълно да преобрази крайбрежната визия на двата дунавски града.

В Русе ще се обнови сектор около реката с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се построи пристан и ще се развие зоната към канала „ Свети Георги”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР