Русенският митрополит Наум посрещна на Дунав мост ризата на Св.

...
Русенският митрополит Наум посрещна на Дунав мост ризата на Св.
Коментари Харесай

Ризата на Света Петка от град Яш пристигна в манастира в русенското село Копривец

Русенският митрополит Наум посрещна на Дунав мост ризата на Св. Петка, известна в Румъния като Св. Параскева от Яш. Дарението е от румънския патриарх Даниил.

„ Света Параскева е изключително известна светица в нашата България, тъй като от историята знаем, че в един интервал от време нейните свети мощи са се намирали в град Търново и в град Видин. След това нейните мощи са пренесени назад в Константинопол, с цел да намерят покой в град Яш, където са и до ден днешен”, сподели русенският митрополит Наум.



Ризата ще бъде дарена на манастира „ Св.Петка” в русенското село Копривец.

Светата одежда Русе получава за повторно. Преди две години е била дарена плащеница за русенския храм „ Света Петка”, който сега се ремонтира и откакто бъде осветлен, тя ще бъде положена в него.



Ивайло Маринов, комерсиално аташе в посолството ни в Румъния изясни, че в Яш има традиция след избран интервал от време ризата на светицата да се сменя и да се подарява на други приятелски епархии. Той добави, че с изключение на плащеницата, русенската Митрополия получава като подаяние и 35 тона хранителни артикули, които ще бъдат раздадени на фамилии в потребност.



Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР