Русенският кей е любимо място на русенци през горещите летните

...
Русенският кей е любимо място на русенци през горещите летните
Коментари Харесай

Обновяват крайбрежната алея в Русе

Русенският пристан е обичано място на русенци през горещите летните вечери, когато търсят прохладата на река Дунав. В момента обаче брегът на реката съставлява огромна строителна площадка, на която се извършва огромен план за реорганизация на крайбрежната зона.

Русе

С този пейзаж са свързани сантименталните мемоари на доста генерации русенци и сякаш по тази причина техният аршин за външния тип на града, гледан откъм реката, е доста висок. Отдавна жителите упорстваха локалната власт да проектира и реконструира крайбрежието по този начин, че да обърне лицето на града към Дунава, с цел да може всеки посетител, всеки круизен екскурзиант, който слиза от своя транспортен съд, незабавно да усети великолепието на остарелия Русчук. Така още през есента на предходната година тук стартира едновременното осъществяване на три плана, които са в комплицирана връзка между тях. Те се финансират от програмата „ Региони в напредък " по три нейни посоки. Като цяло оформлението на зоната край реката и нейната информационна връзка с останалата част на града възлиза на към 35 милиона лв..

В горещия следобяд обичайният „ Конски плаж " на Дунава още веднъж се радва на гости, макар шума на багерите, които копаят на стотина метра от брега. Русенци демонстрират забележително самообладание към неудобствата, които им предизвиква строителната активност, само че имат и рекомендации.
Арсен Симонян: Да се пипа деликатно, растителността да бъде непокътната, алеите да бъдат непокътнати, в случай че може нещо да се добави, примерно, тези бетонните уреди, които никой не знае защо служат - те би трябвало да бъдат отстранени.Дарина Каракашева: Има потребност от реституция несъмнено и мисля, че подхожда на Русе, тъй като е прекрасен град, както се споделя „ дребната Виена ".
От общинската администрация дават обещание, че следващата година русенци ще имат нов пристан с доста кътчета за срещи и развлечения.
инж. Димитър Наков - заместник-кмет на община Русе, началник на плана: „ Ще бъде зоната с нова визия, с няколко детски площадки за другата възрастова група, няколко спортни площадки със уреди за фитнес навън - стрийт фитнес, ще има две подиуми навън, ще има кътове за почивка несъмнено, и за атракции, тъй че считам, че зоната ще придобие типа, който заслужава. "
Строителните работи напредват чудесно и плановете се движат в точния момент, настояват от общината.
инж. Димитър Наков - зам.кмет на община Русе, началник на плана: В най-напреднал етап е планът, който се извършва по интегрираната система за градски превоз на Русе, втори стадий, това е бул. " Придунавски " с построяването на нова пасарелка и реконструирането на други две, там напредъкът е над 60 %, отива към 65 и нагоре. "
От общината споделиха още, че съборения пешеходен мост край Дунав, на който влюбени двойки закачаха катинари като знак на любовта между тях ще бъде обновен. От остарялото оборудване е непокътнат цялостен панел, окичен с катинари и той ще бъде инсталиран върху бъдещата пасарелка.

Вече е почнало осъществяването на плана и по направлението „ Градска среда ", само че защото то е обвързвано директно с работата по кейовата стена, сега работите са прекъснати. Изграждането ще продължи едвам когато укрепването на кейовата стена напредне доста. Близо до новата кейова стена ще бъде обособено и особено яхтено пристанище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР