Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване

...
Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване
Коментари Харесай

Ще фалират ли аптеки заради системата за верификация на лекарства

Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за доставяне с медикаменти, които би трябвало да бъдат въведени през февруари. Едната е обвързвана с разпространяването на подправени лекарства в Европейския съюз, а с другата се цели да се спре нерегламентираният износ и реекспорт на медикаменти. Според фармацевтите това ще изисква съществени разноски.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов увери в утринния блок на Българска национална телевизия, че внедряването на системата за верификация на медикаменти няма да докара до банкрут на аптеки в страната.

Проф. Гетов съобщи, че следва до края на годината временен интервал, в който на пазара ще има медикаменти с код и без код и че никой не би трябвало да се тормози за това, че няма да откри избрани медикаменти в аптечната мрежа. До края на 2019 година също по този начин няма да се постановат санкции на аптекарите.

Ако дадена аптека работи с НЗОК и има нужния програмен продукт, в този момент е належащо единствено оборудването с така наречен "Четец ", който би коствал към 200 лева, добави Гетов.

Системата е паневропейска, като не важи за Гърция и Италия, защото те към този момент имат сходна. Няма да се заплаща такса за присъединение или за работа на системата в идващите години.

По думите на проф. Гетов самата неизясненост какво следва основава ужас измежду аптекарите в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР