Русенската опера представя“Stabat Mater на 2 май от 19:00 часа

...
Русенската опера представя“Stabat Mater на 2 май от 19:00 часа
Коментари Харесай

„Stabat Mater“ възвисява духа преди Възкресение Христово

Русенската опера показва “Stabat Mater ” на 2 май от 19:00 часа в зала “Филхармония ”. В Страстната седмица, в навечерието на Разпети петък, тематичниятконцерт съссвоята пасхална стратегия е обръщение към публиката за примирение и апел за поклонение пред хубостта на безконечното музикално и поетично изкуство, което е стъпило на основите на Европейската християнска цивилизация.

В покайните дни на примирение, екипът на Русенската опера ще изпълниедна интимна духовна творба – кантатата „ Stabat Mater “ от Джовани Батиста Перголези, както и няколко по-малки творби, които дават опция на две от водещите солистки - сопраното Владислава Гарваловаи мецосопраното Андреана Николова, в комбиниране с камерния оркестър да основат чувството за силата на вярата в положителното, в спасението и в истината за Вечността.

Творбата е родена от словото, подредено в средновековните църковни стихове на античната католическа секвенция и построява поредност от музикално-драматургични картини, които с неописуема деликатност разкриват изконно заложената добрина във всяко човешко създание, споделят безпределно затрогващата недра на вярата, вкоренена в човешкия дух и по този начин, естествено и умерено, само че непоколебимо, раздират завесата, зад която се вижда безконечния небосвод на Вечността – безсмъртието на човешката душа, безсмъртието на изкуството, безсмъртието на хубостта, безконечната мощ на Бога.

В програматаще прозвучат още духовни произведения от А. Вивалди, Дж. Б. Перголези, В. А. Моцарт. Диригент - Велислава Скрильова, с присъединяване на оркестърана Държавна опера-Русе.

Повече за концерта “Stabat Mater ” чуйте в изявлението с Владислава Гарваловаи Велислава Скрильова:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР