Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и

...
Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и
Коментари Харесай

ВАС върна за преразглеждане в КЗК сделката между Vivacom и Нетуоркс-България

Русенската компания е измежду доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в района

Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което разреши на " Виваком България " ЕАД (с предходно название " Българска телекомуникационна компания " ЕАД) да придобие напълно русенския снабдител на интернет и телевизия " Нетуоркс-България ". В договорката, чиято стойност не е оповестена, влизат още и " Онлайн директ ", " ТВН Дистрибуция България " и " Телко инфраструктури ". Това излиза наяве от решение на антимонополната комисия, заяви.

Русенската компания е измежду доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в района. Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, измежду които видеонаблюдение, колокиране на съоръжение, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има наличие в десетки обитаеми места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиването е следващото за Vivacom, откакто в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 година българската телекомуникационна компания закупи изцяло капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията обаче беше обжалвано от съперника " Теленор България " ЕАД (с ново название " Йеттел България " ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върнал делото във тип на кореспонденция на Комисията за ново изговаряне.

" Съдът приема, че в съответния случай са били налице индикации за значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар, само че Комисия за защита на конкуренцията не е подхванала дейности по осъществяване на задълбочено изследване, с което е позволила значително процесуално нарушаване, довело до неизясняване на съответстващите обстоятелства и условия, свързани с плануванаъа централизация ".

Последвала тъжба от страна на Комисия за защита на конкуренцията, само че в последна сметка Върховен административен съд удостоверил решението на Административния съд.

От Върховен административен съд напълно споделят изводите на първоинстанционния съд и допълват, че до Комисия за защита на конкуренцията са били подадени три претенции от страна на БТК за придобиване на надзор върху общо осем сдружения.

" Дори да се одобряват в първите производства доводите за релативно дребния дял на изкупуваните сдружения, макар данните за нетвърде дребен пазарен дял (тези актове са били предмет на надзор в други правосъдни производства), то към този момент при постановяване на третия акт от Комисия за защита на конкуренцията, предмет на преценка в актуалните правосъдни производства - първоинстанционно и касационно, тези заключения не могат да бъдат споделени,... ".

Във връзка с тези и други констатации от страна на Върховен административен съд и на Административния съд в София Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено разглеждане на договорката за придобиване на сдруженията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР