Русе. Във връзка с регистрираните на 24 октомври 2019 г.

...
Русе. Във връзка с регистрираните на 24 октомври 2019 г.
Коментари Харесай

По настояване на министър Нено Димов румънските власти предприеха мерки за спиране замърсяването на въздуха в Русе

Русе. Във връзка с записаните на 24 октомври 2019 година обилни превишения на равнището на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферния въздух в региона на Русе, породени от изгаряне на стърнища на румънска територия в региона на община Гюргево, през вчерашния ден следобяд министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати незабавно оперативно писмо до Министерството на околната среда на Румъния, както и до всички способени румънски институции, в това число локалните управляващи. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . Министър Димов настоя за предприемане на незабавни дейности и ограничения за прекъсване на трансграничното замърсяване на въздуха и преустановяване на нездравословните практики на изгаряне на стърнища.
След бърза реакция от страна на румънското Министерство на околната среда бяха получени уверения, че директно след приемане на писмото на място са изпратени екипи и са подхванати дейности пожарите да бъдат изгасени.
Вчера в интервала сред 17 и 18 часа в пункта за мониторинг на въздуха в Русе бяха регистрирани моментни пикови стойности на фини прахови частици 2,5 микрона (ФПЧ2,5), достигащи до 400 микрограма на пространствен метър. Незабавна инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе откри, че повода за замърсяването на атмосферния въздух е изгаряне на следжътвени останки на терен, източно от град Гюргево, на територията на Република Румъния. По-късно равнищата на ФПЧ2,5 понижиха до естествените за сезона фонови стойности сред 20-30 мкг/м3.
Днес автоматизираната измервателна станция „ Възраждане “ в Русе регистрира минимални превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) за 24 октомври. Измерената средноденонощна стойност на ФПЧ10 е 51,55 микрограма на пространствен метър (при норма 50 мкг/м3).
През интервала от 17 и 18 часа през вчерашния ден са регистрирани и моментни повишени стойности на други атмосферни замърсители като азотни и серни оксиди и въглероден оксид, само че за тях не са превишени средночасовите правила.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР