Русе. Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе

...
Русе. Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе
Коментари Харесай

Русе: Народните представители Пламен Нунев и Андриан Райков обсъдиха проблемите на земеделските производители в Бяла, Ценово и Борово

Русе. Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и Андриан Райков разискаха по време на работна среща проблемите на аграрни производители в общините Бяла, Ценово и Борово. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Срещата се организира в град Бяла, а в нея взе участие и кмета на Общината Димитър Славов.
През последните 2 – 3 години градушките нанасят съществени вреди на земеделските култури в района, означи Димитър Славов, което постанова вземането на ограничения.
Дадени бяха няколко образеца. За към 3 години над 1 млн. лв. са нанесените вреди на кооперацията в село Брестовица /Община Борово/.
Близо 75 000 декара са засети и обследвани след последните градушки на територията на общините Бяла и Ценово. Около 46 000 декара от тях са с провали от градушката в друга степен в двете общини.
От последните огромни градушки са потърпевши в забележителна степен и в региона на Община Сливо поле в североизточната част на областа, уточни Пламен Нунев и показа персоналните си усещания след посещаване на място преди повече от месец.
В същото време най - близката ракетна установка за отбрана от градоносни облаци е на 120 км. западно от Бяла – в Плевенско.
В тази връзка националният представител Андриан Райков осведоми земеделските производители за диалозите си с инж. Ваньо Славеев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Борба с градушките “. Той оповести настоящото положение на полигоните на организацията у нас.
Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е почти 11 млн. дка, което е към 28% от общата обработваема земя в България. Защитата от градушки обгръща територии с интензивно земеделие на териториите на области Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В развой на създаване са противоградови отбрани по ракетен прийом в Хасковска област и Подбалканската котловина, които се планува да стартират работа през 2018 година, сподели господин Райков.
Предстои слагане на два радара – в Перник и Шумен. Обществените поръчки за тях са завършили и е направено предплатено заплащане, добави той.
С новата техника и съществуващите други 4 радара у нас ще може да се прави радиолокационно наблюдаване на атмосферните процеси над цялата страна. Понастоящем построяването на новите площадки ще става с държавни средства. Обмисля се вид да има и финансиране от страна на земеделските производители.
За Русенска област обаче ще се употребява нов способ за противоградна отбрана – чрез самолети. Самолетният прийом е най – подобаващият и на ниска цена метод за отбрана в региона. Максимално ще се отбрани обработваемата земя, като ще се реализира 90 % покритие на земеделските площи и 60 % - на урбанизираната територия, разяснява доктор Райков, който е член на комисията по земеделието и храни в Народното събрание.
Може да разчитате на нас за подпомагане, като вашите оферти ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, означи в умозаключение господин Нунев. Той уточни, че ще бъде проведена среща с шефа на Изпълнителна организация „ Борба с градушките “, с цел да се изяснят поставените проблеми и да се реши нуждата от създаване противоградна площадка в района.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР