Русе има пълната подкрепа на Министерството на околната среда и

...
Русе има пълната подкрепа на Министерството на околната среда и
Коментари Харесай

Властите обещаха засилен контрол над замърсителите на въздиха в Русе

Русе има цялостната поддръжка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за решение на казуса с въздуха в града. Ще има засилен надзор и инспекции на предприятия, съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Заедно с екип от Министерство на околната среда и водите и представители от Изпълнителната организация по околна среда тя бе в Русе след предписание на министър Емил Димитров поради замърсяването на въздуха в града.

Николова изясни, че ограниченията ще бъдат ориентирани към трайно и стабилно решение на казуса, като ще има засилен надзор. На територията на Русе има 92 предприятия, които са евентуални замърсители. От тях 17 са евентуални замърсители на интензивно миришещи субстанции. Предстоят инспекции на заводите.

Николова заяви, че е възобновена работата на мобилната станция в Източната промишлена зона. Тя към този момент подава информация. Скоро се чака да дойде и още една станция за разбор на качеството на въздуха.

Заместник-министърът сподели, че ще се надгради потенциалът на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Русе - с удължено работно време, с работа през почивните дни, с командироване на чиновници от други районни инспекции. Така контролът ще бъде ефикасен и ще може да се обзет всички евентуални замърсители.

Николова заяви, че ще бъде построена и оптична система, която ще дава непрестанно информация в действително време при всяко неорганизирано изпускане на субстанции. Тогава контролният орган ще може да влезе в даденото дружество и да предприеме ограничения, тъй като неорганизираните излъчвания са нарушаване на комплексното позволение.

Министерство на околната среда и водите ще окаже поддръжка - методическа, а може и финансова, на общината за създаване на лична система за мониторинг.

Кметът на Русе Пенчо Милков съобщи, че общината не може да се оправи сама с този проблем, който е от осем години. По думите му денем не мирише, а вечер се изпуска залпово. Той сподели още, че е удовлетворен за решението да има масирани инспекции на предприятия. По думите му хората в Русе знаят, че не е единствено един заводът, който замърсява. Той упорства в града да има станция, която да мери органични замърсители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР