Русе. Експериментално в Русе ще се взимат проби със специализиран

Русе. Експериментално в Русе ще се взимат проби със специализиран ...

Министър Нено Димов: В Русе експериментално ще се измерват интензивно миришещи вещества.

Русе. Експериментално в Русе ще се взимат проби със специализиран апарат за улавяне на интензивно миришещи вещества. Това обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на устройството, разположено на територията на Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в града. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. „Като продължение на мерките, които се предприемат за чистотата на атмосферния въздух, устройството ще доведе до обективизиране на проблема, свързан със замърсяването на въздуха“, заяви министър Димов.
При подадени сигнали апаратът може да бъде активиран дистанционно чрез SMS. След задействането му той взима проби в рамките на 5 минути в два отделни контейнера. Едната проба ще бъде изпращана в лаборатория в Италия, където ще бъде подложена на органолептичен анализ. Паралелно с нея, друга акредитирана лаборатория в чужбина или в страната ще прави химичен анализ. Министър Димов каза още, че вземането на проби ще продължи 6 месеца. Русе е избран за тестовете на апаратурата заради сериозните оплаквания на гражданите за наличие на интензивни миризми.
„Ако това даде резултат, апаратът може да бъде предоставен на местните власти в други части на страната. Ще бъдат предвидени и промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които да дадат права на местните власти и възможности, включително за санкции на базата на резултати от подобен вид апаратура“, каза още министър Димов.

Източник: focus-news.net