Русе е район, в който често се усещат земни трусове

...
Русе е район, в който често се усещат земни трусове
Коментари Харесай

Инженер: Сградите в Русе се проектират да издържат на трус 8 по Рихтер

Русе е регион, в който постоянно се усещат земни земетресения с епицентър Вранча и по тази причина при строителство постройките са обезпечени да устоят на трусове

Опустошителното земетресение в Турция и редицата по-леки земетресения от региона на планината Вранча в Румъния, също през вчерашния ден, слагат въпроса - ще устоят постройките в България. Според специалисти, противоземетръсните шайби на съвсем всички остарели здания в Русе са проектирани за 8 степен по скалата Рихтер, оповестява. Какви са условията за новото строителство, предпазени ли са жителите на по-старо строителство здания?

Русе е регион, в който постоянно се усещат земни земетресения с епицентър Вранча. Според инженер конструктор Мартина Яковлева след 1989 година нормативната база изисква постройките да бъдат обезпечени на 8-ма степен по Рихтер. " Противоземетръсните шайби би трябвало да поемат хоризонталните старания и да ги предадат на фундаментната плоча, а тя на земната основа. След 1989 година постройките са планово обезпечени против земетръс. 100 години обратно има здания без никакви пукнатини. Състоянието и сигурността на постройката зависи значително и от метода на употреба ", изясни тя.

Георги Шопов от Националната асоциация на строителните бизнесмени споделя, че постройката на първо време се изготвя от дипломиран архитект. " Той демонстрира по какъв начин да се построи структурата със съответни детайли. След това се минава през механически надзор. Дали структурата е изпълнена съгласно плана по-късно се ревизира от техническия началник и от проектанта, който би трябвало да ревизира арматурата, с цел да се бетонира, а материалите също би трябвало да са качествени. Трябва да имат документи, приети за България. Всички здания, строени след земетресението във Вранча, са задоволително надеждни, че да бъдем сигурни в тях ", акцентира той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР