Русе е един от най-шумните градове в страната. Според изследване

...
Русе е един от най-шумните градове в страната. Според изследване
Коментари Харесай

Русе е сред най-шумните градове в страната

Русе е един от най-шумните градове в страната. Според проучване на РЗИ най-силен е транспортният звук. Замерванията по всички основни артерии регистрират превишаване на нормите. Освен на увеличаващия се брой коли, мощният звук се дължи и на ремонтите по улиците, поради които придвижването се пренасочва и се усилва трафикът.

От районната здравна ревизия мерят силата на шума от автомобилния трафик в 30 пункта в града. Един от тях е улица „ Николаевска “.

" В момента измерената стойност за миналото време е 69,4 децибела, което е превишение с 9,4 децибела на нормата, която за дневния интервал е 60 децибела “, регистрира инж. Михаил Стоянов – ст. специалист в отдел „ Лабораторни проучвания “ в РЗИ-Русе.

Най-потърпевши от автомобилния звук са хората, които живеят покрай улиците с натоварен трафик.

Експертите от здравната ревизия вършат измервания заран, обед и вечер в най-натоварените часове и от междинната стойност преценят има ли превишение на нормата.

" Средното превишение, бих споделил, че е сред 8 и 10 децибела по всички улици с по-интензивно придвижване. Значи може да се каже, че е в нормите единствено по тихите квартални улички, където няма такова придвижване ", споделя инж. Михаил Стоянов – ст. специалист в отдел „ Лабораторни проучвания “ в РЗИ-Русе.

Смущаващи слуха на жителите са и шумните машини по улиците, които се ремонтират.

Здравните инспектори осведомят всяка година общината за регистрираните стойности и насочат рекомендации за понижаване на градския звук. Сред тях са смяна на организацията на придвижване или залесяване, което би понижило равнището му с към 25 децибела.

Венета Николова/ Светослав Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР