Русе, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора - това са петте

...
Русе, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора - това са петте
Коментари Харесай

Русе и Бургас най-прозрачни, общинските болници - дупка в системата

Русе, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора - това са петте общини в България, които имат най-голям показател на бистрота в работата на локалната власт. С " алена точка " са Кърджали, Силистра, Благоевград, Смолян. " Средната бистрота " за 2022 година е 3.22 при оптималната канара 5.

Данните показа Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници ", по време на кръгла маса на тематика " Индекс на локалната система за честност 2022 - вероятности за развиване ".

Нов фактор при проучването на прозрачността и корупцията в работата на българските общини тази година е било " общинското опазване на здравето ". Той демонстрира, че " дефицитите в здравната система са животозастрашаващи ", разясни Славов. Той посочи, че има чуваемост от държавното управление, откакто са им предоставени данните от проучването. Те са взети поради при приемане на Националната антикорупционна тактика до 2027 година

Д-р Ваня Кашукеева-Нушева, водещ проучването за 2022 година, изясни за достиженията и дефицитите в изследваните институции и браншове. Тази година данните сочат, че показателят на общинската администрация е 3,86%, на съда - 3.89, бизнесът е с показател на бистрота 2.76, медиите - 2.84. Новото проучване на общинското опазване на здравето е в дъното на класацията за бистрота на работа - 2.59.

Начело в цялата страна, доста пред останалите, по отчетност, гласност и бистрота - е Общинският съвет в Бургас. Там се поддържа добър стандарт за информация на жителите и връзка с общинските съветници. Общинският съвет в Ловеч е на второ място, там е построено доста положително присъединяване на жителите в локалната власт посредством разисквания, съвещания и други. Добър образец е работата на Общинския съвет в Кюстендил, която посредством сцулните мрежи разгласява всички значими за одобрявани промени в общината.

В дъното на класацията е местното управление в Кърджали и Хасково. Средният показател за всички локални парламенти в страната е 3.03.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР