Русе беше обявен за Европейски град на спорта през 2016

...
Русе беше обявен за Европейски град на спорта през 2016
Коментари Харесай

Бяла и Монтана получиха титлите европейски градове на спорта за 2023 година

Русе беше разгласен за " Европейски град на спорта " през 2016 година, а преди дни София получи знамето за „ Световна столица на спорта “ през 2024 година

България получи ново европейско самопризнание по време на годишната гала на европейските градове и столици на спорта в Брюксел (Белгия), оповестява Българска телеграфна агенция. След направени през тази година визити на „ Оценителната комисия “ у нас и покриване условията на специфичен въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, организацията Aces Europe връчи купата „ Европейски град на спорта за 2023 година “ на Монтана и званието „ Европейски дребен град на спорта за 2023 година “ на Бяла (Варненска област). В постройката на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крайници и приветстваха българските представители с следващото авторитетно самопризнание, оповестиха от „ София – Европейска столица на спорта “.

Флаговете и купите бяха връчени на пратениците на Монтана, водени от кмета Златко Живков и на Бяла, отпред с кмета на Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и с цел да обменят опит с сътрудниците си от сходни европейски градове за положителните практики в региона на спорта и дейния метод на живот. „ За нашия град е огромна чест да бъде почетен с тази купа. Важно самопризнание, само че и нов небосвод за повече благоприятни условия за спорт и деен, здравословен метод на живот, “ сподели кметът на МонтанаЗлатко Живков по време на церемонията. Званието бе признато като оценка за направеното до момента, само че и като отговорност и тласък за бъдещите действия от кмета на БялаПеньо Ненов, единственият градоначалник, който е деен играч във волейбола в България.

Изборът е основан на опциите и желанията на съответните обитаеми места, като се приема, че спортът е фактор, който въздейства върху развиването на обществото, възстановяване качеството на живот, спомага за положителното здраве и интеграцията на обособените обществени общности. Традиционно, оценките и флаговете се връчват от президента и създател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Aces Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и самодейността за самия конкурс от 2001 година насам.

Монтана и Бяла получиха влиятелното звание в препълнената заседателна зала на Европейския парламент, а на събитието участваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени посетители от Европейската комисия и евродепутати. Преди това кметовете и представителите на тези два града се срещнаха с българските евродепутати Андрей Новаков, Асим Асемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Андрей Ковачев, който по-късно одобри поздравления за избирането на София за „ Световна столица на спорта “ през 2024 година. По време на самата гала в залата прозвуча особено обръщение от Мария Габриел, българският еврокомисар, отговарящ за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша, с сектор спорт.

До този миг 14 български градове и селища към този момент са лауреати на влиятелните премия на Aces Europe, което слага страната ни измежду отличниците по този индикатор на континента. През 2014 година София завоюва купата „ Европейска столица на спорта “, а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха оповестени за европейски градове на спорта. В самодейността бяха отличени като „ Малък град на спорта “ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята „ Европейски курорт на спорта “. Наред с това, преди дни София получи знамето за „ Световна столица на спорта “ през 2024 година, а градът бе приветстван с купата и по време на публична гала в Брюксел.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР