Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол.

...
Рупите е живописна местност, която е обвита в мистичен ореол.
Коментари Харесай

Живописната местност „Рупите“ е обвита с мистичен ореол

Рупите  е живописна околност, която е обгърната в тайнствен ореол. Тя е обвързвана с пророчицата Баба Ванга и носи на всеки клиент богат енергиен заряд. Разположена е по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния рид Кожух, единствено на 10 км от Петрич. В Рупите се намира издигнатият от Ванга храм " Св. Петка Българска ", който е място за поклонение на хиляди нуждаещи се хора. В предишното на това място е изригнал вулкан и в резултат от него са се образували лечебни минерални извори с температура 75ºC. Съвсем наоколо са ситуирани и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от 4 век прочие Хр. до 6 век сл. Хр.

Древният град Кабиле - пътешестване през пет столетия

 Всеки човек, посетил в миналото тази околност, я дефинира като малко кътче от парадайса. Изпълва те с чувство за великолепие и душевно успокоение. Не инцидентно Баба Ванга споделя: " Това място тук е доста изключително. Служи ми като батерия и от него аз черпя сила и мощ. Някога тук е горял заплашителен огън, а този било над нас крие една огромна загадка ". Според пророчицата точно във вулканичното нагорнище Кожух се крие ключът към разгадаване на античното ни минало.

 Защитената околност Рупите и Кожух планина са дом на разнообразни типове змии. Тук се среща считаната за необичаен тип котешка змия (Telescopus fallax). В региона на Рупите се срещат 201 типа птици, включително редица средиземноморски, които рядко могат да се следят другаде у нас. Тук минава Via Aristotelis - един от двата съществени миграционни пътя на птиците през територията на страната. В региона се следят типове като огромен маслинен присмехулник (Нippolais olivetorum), белочела сврачка (Lanius nubicus) и черночелата сврачка (Lanius minor). По време на миграция и зимуване тук се среща и международно застрашеният дребен корморан (Phalacrocorax pygmaeus).

 По южните скатове и в подножието на вулканичното нагорнище Кожух се намират останките от древен град, съществувал в интервала от ІV век прочие Хр. до VІ век сл. Хр. Според откривателите това е основният град на тракийското племе синти - Хераклея Синтика.

 Хиляди хора идват всяка година на това вълшебно място, с цел да се поклонят в храма " Св. Петка Българска ". Той е построен като изложба и в него може да видите ексцентричните икони, рисувани от известния художник проф. Светлин Русев. Те изобразяват светци с реалистични облици, което не се нрави доста на църковния канон. В двора на храма се намира и гробът на Баба Ванга, на който вярващите се молят за избавление. Недалеч от тук се намира и скромната къщурка на пророчицата, в която тя прекарва последните години от живота си.

Чипровци ще ви опише историята на България

 Ако желаете да се потопите напълно в атмосферата, посетете Рупите на 15 август - Успение Богородично. Всяка година на тази дата се организира празничен събор. Извиват се дълги кръшни хора под звуците на обичайната музика от Югозападнa България. Организират се и доста спортни мероприятия, в които може да вземете присъединяване. Най-популярните измежду тях са футболът и националната битка. Освен всичко, ще може да си хапнете и вкусни лакомства, да купите дарове за децата, и даже да си изберете някоя дрешка от огромното ревю на събора.

Инфо: www.opoznai.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР