Рупърт Мърдок се оттегли от водещите си роли в надзора

...
Рупърт Мърдок се оттегли от водещите си роли в надзора
Коментари Харесай

Рупърт Мърдок се оттегля от News Corp и Fox, Лаклан поема

Рупърт Мърдок се отдръпна от водещите си функции в надзора на разрастващата се медийна империя, с цел да направи път на определения от него правоприемник, първородният му наследник Лаклан Мърдок.

92-годишният Мърдок направи известието късно вечерта в четвъртък, публикувайки изказване, в което се споделя, че е в " положително здраве ", само че че " моментът е подобаващ " да напусне ролята си на ръководител на News Corp и Fox Entertainment.

Акциите на Fox се покачиха с 2,3% до 31,88 щатски $ в 11.11 сутринта в Ню Йорк. Акциите на News Corp се повишиха с по-малко от 1% до 19,85 $.

Сега той ще поеме ролята на почетен ръководител на двете компании. Медийните ползи на News Corp в Австралия включват заглавия като The Australian, метро таблоиди The Daily Telegraph и Herald Sun, Sky News и оператора на платена телевизия Foxtel.

" През целия си професионален живот всекидневно съм се занимавал с вести и хрумвания и това няма да се промени ", сподели господин Мърдок. " Но моментът е подобаващ за мен да поема разнообразни функции, знаейки, че имаме в действителност надарени екипи и буен, кардинален водач в лицето на Лаклан, който ще стане едноличен ръководител на двете компании. "

Ходът евентуално ще бъде последната роля на господин Мърдок в една блестяща кариера в бизнеса и медиите, която продължава седем десетилетия. Неговото именуване на първия си наследник Лаклан като правоприемник на фамилната империя Мърдок също поставя завършек на годините на драма по отношение на това кой ще поеме ръководството.

 width=

Г-н Мърдок тегли линията от татко си, притежателят на вестник Кийт Мърдок, до сина си и включи остри удари, ориентирани към елементи от медиите, хулийки " елитите ".

" Баща ми твърдо вярваше в свободата и Лаклан е безусловно предан на идеята ", сподели господин Мърдок.

" Самообслужващите се бюрокрации се стремят да запушат устата на тези, които биха сложили под въпрос техния генезис и цел ".

" Елитите изпитват намерено пренебрежение към тези, които не са членове на тяхната рядка класа. Повечето от медиите са в съучастничество с тези елити, разпространявайки политически разкази, вместо да преследват истината ".

Решението идва, откакто Fox News на господин Мърдок уреди удивително дело за клюка против компанията за машини за гласоподаване Dominion. Fox Entertainment избра да се споразумее преди правосъден развой през април, като заплати 1,2 милиарда $ за мненията, направени от ефирни оператори по отношение на президентските избори през 2020 година и някогашния президент Доналд Тръмп.

Напоследък господин Мърдок има по-малко обществени изяви и изказването се отнася непосредствено до здравето му.

" Нашите компании са в устойчиво здраве, както и аз. Нашите благоприятни условия надалеч надвишават нашите търговски провокации ", сподели той.

" Имаме всички учредения да сме оптимисти за идващите години – аз сигурно съм и възнамерявам да бъда тук, с цел да вземам участие в тях. Но борбата за свободата на словото и в последна сметка свободата на мисълта в никакъв случай не е била по-интензивна ".

Изкачването на Лаклан до върха на двете компании беше необятно предстоящо и беше телеграфирано през последните години от татко му. Вторият наследник Джеймс се реалокира в периферията на фамилния бизнес, откакто активите на Fox 21st Century Entertainment бяха продадени на Disney през 2019 година

Лаклан поема поста едноличен ръководител на News Corp, като в същото време е основен изпълнителен шеф и изпълнителен ръководител на Fox Entertainment в Съединените щати.

По-младият Мърдок реалокира фамилията си назад в Австралия след пандемията, само че се допуска, че постоянно пътува сред двете страни.

Г-н Мърдок стартира медийния бизнес на 22-годишна възраст, поемайки Adelaide News, който му е оставен от татко му Кийт. Това беше първият от многото вестници, които той щеше да има, навлизайки на английския пазар, като купи Sun и News of the World през 1969 година, преди да прескочи Атлантическия океан през 80-те години.

Заедно с Тед Търнър, който сътвори CNN, господин Мърдок беше един от пионерите на 24-часовите телевизионни вести. Той основава малкия екран и сателитната мрежа Fox през 1996 година, което дава началото на десния новинарски канал Fox News.

Придобиванията на господин Мърдок, които остават част от империята, включват първокласните издания The Times и The Wall Street Journal.

Рупърт Мърдок и редакторът на Times Харолд Еванс през 1981 година AP

През 2021 година The Australian Financial Review означи своята 70-годишнина, назовавайки Рупърт Мърдок като една от " седемте бизнес митове, оформили Австралия ". Той се появи в листата дружно с хора като минния магнат Ланг Ханкок, създателя на Westfield Франк Лоуи и Дейвид Кларк от Macquarie.

Тогавашният колумнист на Chanticleer Тони Бойд назова господин Мърдок " Юлий Цезар на световните медии ", който " пристигна, видя и победи ", като в същото време построи империя, която беше " ненадмината в своя потребителски обсег и политическо въздействие ".

" Точно когато Цезар овладя макиавелистските ходове, нужни за управление на римския сенат, Мърдок употребява своите медийни активи, с цел да натрупа открита и скрита власт. Много политици, които се любуваха на съблазняването, по-късно съжалиха, че са легнали с него ", написа той.

" Мърдок ще бъде запомнен с това, че правеше неща на инат на циниците и песимистите, които споделяха, че не могат да бъдат направени. Освен това той в никакъв случай не е виждал, нито е подписвал харта за публицистична самостоятелност, която не може да бъде нарушена или пренебрегната.

Той имаше голямо въздействие върху политиката на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Австралия, като си приписваше заслуги и беше упрекван за изборите и паденията на президенти и министър-председатели.

Fox News на господин Мърдок поддържа господин Тръмп, преди да завоюва Белия дом през 2016 година, само че се разбра, че той изрично се опълчва на опцията за второ президентство на Тръмп и нова книга даже допуска, че той " постоянно е желал " господин Тръмп да е мъртъв.

 width=

Напоследък той има по-малко обществени изяви, само че любовният му живот се трансформира в тематика на спекулации, откакто той анулира годежа си с консервативната радиоводеща Ан-Лесли Смит и съгласно известията завърза разказ с Елена Жукова, някогашната тъща на милиардер Роман Абрамович.

В прощалното си изказване пред личния състав господин Мърдок сподели, че ще бъде " деен член на нашата общественост ", намеквайки за обстоятелството, че към момента ще върви в редакцията.

" Ще виждам нашите излъчвания с сериозен взор, ще чета нашите вестници и уеб страници и книги с огромен интерес и ще се обръщам към вас с мисли, хрумвания и препоръки ", написа той.

" Когато навестявам вашите страни и компании, можете да очаквате да ме видите в офиса късно следобяд в петък. "

Източник: afr.com
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР