Румяна Нейкова – една от най-великите спортистки в историята на

...
Румяна Нейкова – една от най-великите спортистки в историята на
Коментари Харесай

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова - една спортна икона на 50

Румяна Нейкова – една от най-великите спортистки в историята на международното гребане, навършва през днешния ден 50 години. Юбилеят на популярната състезателка е мотив да си напомним най-паметните й триумфи в нейната забележителна спортна кариера.

Злато на олимпиадата в Пекин 2008, сребро в Сидни 2000 и бронз в Атина 2004, плюс 8-о място в Атланта 1996 и 9-о в Барселона 1992. Малцина в света могат да се похвалят с толкоз продължителна и сполучлива спортна кариера. Световна шампионка от Севиля 2002 и Милано 2003, със сребро от Гифу 2005 и Мюнхен 2007 и с бронз от Сейнт Кейтрин 1999 и в Познан 2009. Европейско злато от Познан 2007, с победи за международната купа в Люцерн, Мюнхен и Етон 2005. Зад купите и медалите стои една пословична целенасоченост, гений, труд и воля. Нейкова е една от едвам тримата български спортисти с цялостен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на извоювани оценки от най-значимия състезателен конгрес. Тя е и измежду едвам тримата наши състезатели, печелили олимпийска купа над 35-годишна възраст.

„ Златната “ олимпиада в Пекин е последното огромно съревнование за Румяна Нейкова, в идващите години тя бе треньор в националните тим и шеф в Българска федерация гребане. Силно обществено ангажирана, тя се включва в редица благотворителни дела и оказва помощ на хора в неравностойно състояние. Почетен жител на Варна. Два пъти е коронясвана за „ Спортист №1 на България “ – през 2002 и 2008 година.

* * *
(откъс от книгата „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “)

Румяна Нейкова
Пътят от Ада до Рая в една гонка

Атина 2004 е четвърта поредна за българската звезда. Трите медалистки от Сидни 2000 още веднъж са на бойната линия. Нейкова, Карстен и Рутшоу са сграбчили 15 от общо 16-те вероятни медала на последните международни шампионати. И трите печелят първите си серии, само че изненадващо най-бърза в предварителните гонки е чехкинята Мирка Кнапкова с олимпийски връх. На полуфиналите Рутшоу бие Кнапкова, която въпреки всичко ще стане олимпийска шампионка, само че чак в Лондон 2012. А Карстен изпреварва Нейкова.

На финала се оформя познатият спор сред трите огромни в дисциплината, които и този път окупират медалите, само че в друг ред: злато за Германия, сребро за Беларус и бронз за България. Това е втори орден за Нейкова. Но не и лебедова ария. Преследващата фантазията си българка приема философски ориста и без страсти споделя: „ Пътят нагоре продължава – към петата олимпиада и към… върха. “

Междувременно тренировките стават все по-тежки и сложни. Годините и изтощението от спорта си споделят думата. Многото контузии също пречат на естествения ход на подготовката. Въпреки всичко Румяна продължава напред. На международното в Гифу (Япония) през 2005-а печели сребро на двойка-скул с Миглена Маркова. Две години по-късно е международна вицешампионка на скиф в Мюнхен, а месец по-късно ликува с европейско злато в Познан.

На хоризонта към този момент е петата олимпиада. Румяна е на 35 години и на всички, а най-много на нея, е ясно – остава й един финален опит да изкачи върха…

Триумф от петия опит

В Пекин 2008 от огромните през последното десетилетие отсъства германката Рутшоу, която към този момент се е отказала от спорта. Така единствено Нейкова и Карстен от триото остават да уреждат остарели сметки. Големият любимец още веднъж е състезателката от Беларус, спечелила последните 3 международни трофеи в дисциплината. Нейкова стартира икономично – пести сили и е първа в серията с по-слаб резултат. Двете се срещат още на полуфинал, в който Карстен побеждава с 43 стотни от секундата. На всичко от горната страна, в навечерието на борбата за систематизиране на медалите, българката по този начин контузва кръста си, че не може сама да излезе от лодката. Не е способна да си обуе маратонките, даже да се наведе. Да се откаже? Никога! Предстои гонката на живота й! Последната за Румяна по нейния дълъг и цялостен с трудности път към олимпийския връх. А той още веднъж е толкоз близо и към момента недостигнат…

Минути преди финала българката е със сълзи на очи поради мощната болежка и се бори със подозрението „ по какъв начин въобще ще гребе “. И то за купата. Да, „ дребна “ детайлност. Но в този миг има на кой да се опре – нейния брачен партньор и треньор Свилен Нейков подсигурява, че е подготвен с всички елементи за финала. Вдъхва й кураж и стиснала зъби Румяна потегля на финален пердах. И отново колкото тривиално, толкоз и завладяващо, се развихря прочут двубой. Но този път Карстен заплаща дан на гребането с оптимални сили в полуфинала и към края на гонката изостава. Румяна пресича първа финалната линия.

Най-накрая върхът е изкачен! След 20 години, 5 олимпиади и на 35-годишна възраст една от марковите спортистки на България най-сетне ликува със злато. Този път сълзите на подиума на спечелилите не са от болежка, а от изстраданото благополучие да бъдеш олимпийски първенец.

Това е и последното огромно съревнование за Нейкова, която в своите общо 14 олимпийски гонки, 6 пъти финишира под 7:30 мин.

Румяна Нейкова – да чуеш химна на Олимп след 20 години нанагорнище на върха.

* * *

Пълния роман за удивителната кариера на Румяна Нейкова и цялата статистика на нейните трофеи, медали и върхове ще намерите в излязлата неотдавна от щемпел енциклопедия „ БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП “ с създатели Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР