Румяна Еберт стана 153-ият автор на пловдивския многоезичен сайт за

...
Румяна Еберт стана 153-ият автор на пловдивския многоезичен сайт за
Коментари Харесай

Румяна Еберт стана 153-ият автор на Plovdivlit

Румяна Еберт стана 153-ият създател на пловдивския многоезичен уебсайт за литература Plovdivlit. Поетесата е родена в Пловдив, само че от дълги години живее в Берлин. Пише стихотворенията си на български и немски език. Наскоро излезе двуезичната стихосбирка на български и британски език „ Отблясъци в кладенеца “, която е креативен артикул на Румяна Еберт и Цвета Софрониева, друга българска поетеса, живееща в Берлин.

Книгата е издадена от британско издателство Paekakariki Press - London.

Румяна Еберт е защитила докторат по химия в Техническия университет в Мюнхен. Следвала е и музиковедство в Хайделбергския университет и е разгласила стихове в голям брой антологии и списания в Германия, Австрия и Швейцария. Издала е четири стихосбирки на немски. " Ъгли и овали " излиза през 2015 на немски и български в издателство „ Канети “ - Русе, a през 2016 година е издадена на cръбски и немски в „ Академска книга “ - Нови Сад.

Румяна Еберт е преводачка на българска лирика и авторка на есета върху българската лирика. Преводач и редактор е на две книги на Георги Марков. Носителка е на голям брой награди, измежду които Наградата за поезия на град Манхайм.

За две години и половина от своя старт многоезичният уебсайт PlovdivLit се трансформира в най-голямата литературна платформа в града под тепетата, която притегля и голям брой задгранични писатели, поети и журналисти, и несъмнено, хиляди нови читатели, запленени от духа и литературата на Европейската столица на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР